Ondernemers in spe krijgen dankzij UGent en iMinds les van internationale experts

FrankGielenGentse studenten met ondernemersambities krijgen binnenkort les van internationale experts aan de hand van zogenaamde ‘Massive Open Online Courses’ (MOOCs). Initiatiefnemers UGent en iMinds willen op die manier aantonen dat het hoger onderwijs in Vlaanderen wel degelijk snel kan inspelen op internationale ontwikkelingen op het vlak van leren en onderwijs.

MOOCs zijn interactieve lessen over de meest uiteenlopende onderwerpen, gegeven door toonaangevende experts. Ze zijn sinds 2012 in opmars en vormen sindsdien stof tot discussie – zowel in Vlaanderen als in Europa. Sommigen vinden de lessen immers een bedreiging voor het huidige onderwijsmodel; anderen vinden het een opportuniteit en een positieve evolutie. Professor Frank Gielen en een aantal van zijn collega’s aan de Gentse universiteit evalueerden vorig jaar al de inhoud en het formaat van de UGent-cursus ‘Durf Starten’. Ze kwamen tot de conclusie dat de MOOC ‘The Lean Launchpad’ van de universiteiten van Berkeley en Stanford (Californië) een grote toegevoegde waarde zou bieden voor hun Gentse studenten. Vanaf dit academiejaar halen ze het MOOC-onderwijsconcept dan ook naar Vlaanderen, waarbij ook iMinds –het Vlaamse digitale onderzoekscentrum– dezelfde MOOC zal gebruiken in het kader van haar ‘student entrepreneurship’ programma.

MOOCs ondersteunen het theoretische gedeelte van de UGent-cursus en het iMinds entrepreneurship-programma. De online lessen zijn inhoudelijk en vormelijk zeer goed gemaakt en bieden info uit eerste hand: die van internationaal gerenommeerde experten. De studenten bekijken die lessen en de aanvullende filmpjes op YouTube en Vimeo individueel, ter voorbereiding van het klasgedeelte van de cursus. Op het online platform dat bij de MOOCs hoort, houden studenten bovendien hun status bij, schrijven ze hun ervaringen neer, en maken reflectieverslagen over hun doelen. Coaches en mentors kunnen hen op die manier permanent opvolgen en commentaar geven. Tijdens de lesmomenten kan de lesgever zich dan weer optimaal concentreren op het coachen van het ondernemersproject van de  studenten. “Vlaanderen heeft een ijzersterke internationale reputatie op het vlak van hoger onderwijs,” zegt Frank Gielen, docent aan UGent en Directeur Incubatie en Ondernemerschap bij iMinds. “Innovatieve onderwijsvormen zijn essentieel om die positie te behouden en te verstevigen. Het introduceren van MOOCs in ons hoger onderwijs is dan ook een belangrijke stap om ons vandaag optimaal voor te bereiden op het onderwijs van morgen.”