Onderneming van het jaar: 60% kans dat winnaar uit Oost-Vlaanderen komt

willemenOp dinsdag 14 oktober reikt koning Filip de prijs voor de “Onderneming van het jaar uit”. Dan zullen we weten wie de opvolger wordt van Groep Willemen, de organisatie die vorig jaar werd uitgeroepen tot onderneming van het jaar. Het is al de twintigste keer dat EY (vroeger bekend als Ernst & Young) de wedstrijd organiseert.

“Onderneming van het Jaar” is de meest begeerde businessbekroning van ons land. Een titel die enkel is weggelegd voor het kruim van de Belgische ondernemingen die zich onderscheiden op het vlak van ondernemerschap, innovatie, strategie, doorzettingsvermogen, internationalisering en verantwoord bestuur. De winnaar oogst bewondering van de hele bedrijfswereld en krijgt uiteraard ook heel wat media-aandacht.

Er is 60% kans dat een bedrijf, waarvan het hoofdkwartier in Oost-Vlaanderen is gevestigd, dit jaar met de prijs gaat lopen. Van de vijf genomineerden komen er immers drie uit deze provincie: Kinepolis uit Gent, Ontex uit Aalst en Van de Velde uit Schellebelle. De andere kandidaat-winnaars zijn Vyncke uit Harelbeke en Katoen Natie uit Antwerpen. In maart dit jaar kreeg Kinepolis nog de ‘CinemaCon 2014 Global Achievement in Exhibition Award’, een wereldwijde erkenning als beste bioscoopuitbater ter wereld. Ontex verdubbelde in tien jaar tijd zijn omzet tot 1,5 miljard euro en Van de Velde haalt 80% van zijn omzet van meer dan 180 miljoen euro uit het buitenland.

Deze avond weten we trouwens niet alleen wie zich “Onderneming van het jaar mag noemen”, maar ook wie zich “Beloftevolle onderneming van het jaar” mag noemen . Van de vier genomineerde bedrijven voor die prijs komen er ook twee uit Oost-Vlaanderen: Showpad en Emulco.