Online ecodesigntool OVAM heeft Gentse roots

aaaaovamVorige week lanceerde de OVAM een online versie van de Ecolizer, een ecodesign ontwerptool met Gentse roots. De eerste (analoge) versie van de Ecolizer werd namelijk ontwikkeld door PARS PRO TOTO, het Gentse full service design agency.

“Met de Ecolizer kan men snel en eenvoudig de milieu-impact van een product berekenen. Dankzij een handig overzicht en een analyse van de materialen, productieprocessen, verpakkingen, transportmiddelen en ook de afdankingsfase van een product, kan men gericht de milieu-impact inschatten én verlagen” zegt Wim Van den Hende, zaakvoerder van PARS PRO TOTO.

Sinds 2006 verspreidt de OVAM een gedrukte versie van de Ecolizer. De nieuwe online Ecolizer neemt al het rekenwerk op zich. Bovendien kregen alle opgenomen indicatoren een update in augustus 2014. Zo kan iedereen nu met de meest actuele indicatoren werken.

“Voor Bebat en Recupel ontwikkelden we recent nieuwe inzamelmodules”, zegt Van den Hende. “Die hebben tot doel om meer batterijen, spaarlampen en kleine elektrische apparaten in te zamelen bij de consumenten. Dit project figureert nu op de Ecolizer Online website ter illustratie van hoe de tool kan worden ingezet bij het evalueren en valideren van verschillende ontwerpoplossingen”.