Luierfabrikant Ontex uit Buggenhout heeft aangekondigd dat het een nieuwe fabriek wenst te bouwen in Polen. Die nieuwe entiteit moet er komen in de buurt van Radomsko. Er wordt  een bedrag van om en bij de 40 miljoen euro uitgetrokken. De fabriek moet operationeel zijn tegen eind 2018 en zal zowel producten voor baby’s als voor volwassenen uit de hoge hoed toveren. Volgens woordvoerster Gaëlle Vilatte van Ontex zijn er geen gevolgen voor de Belgische activiteiten. De nieuwe fabriek in Polen zal wel dienen als draaischijf voor Oost-Europa. Ontex had al enkele jaren een eigen saleskantoor in de hoofdstad Warschau.

De Poolse site is goed voor een totale oppervlakte van 110.000 vierkante meter. Er is sprake van een groeiparcours. Tegen 2020 moeten 170 Polen werk vinden in de lokale Ontex-eenheid. De reden waarom Ontex naar Polen trekt, moet niet ver gezocht worden. Het management mikt op nieuwe groeimarkten, en dit in diverse uithoeken van de wereld. Polen, met zijn circa 40 miljoen inwoners, heeft een enorm potentieel en de economie is er al enkele jaren booming. Radomsko is op de landkaart van Polen centraal gelegen en in die zin ook een ideale uitvalsbasis.

Ontex lonkt voor expansie naar alle uithoeken van de wereld, met inbegrip van Afrika (waar voorbije zomer een fabriek werd geopend in Ethiopië) en het Latijns Amerikaanse continent, en meer bepaald naar Brazilië en Mexico waar lokale fabrikanten werden overgenomen. Het buitenlands netwerk van Ontex omvat 20 productievestigingen in 14 landen, met inbegrip van West- en Oost-Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Pakistan, Australië, China en Noord- en Zuid-Amerika.

Sowieso verkoopt Ontex producten in meer dan 110 landen. Ontex ziet volgens de laatste cijfers zijn omzet groeien maar zijn winst ook dalen. Dat laatste wordt net toegeschreven aan het feit dat er volop wordt geïnvesteerd in bijkomende productiecapaciteit.