Ook in crisistijden kunnen start-ups geniaal beginnen

ahansHet nieuwe boek “Geniaal begonnen, half gewonnen”  bevat 48 tips voor elke ondernemer die van een eigen zaak droomt. Het is uitgegeven door Compact Publishing, in samenwerking met Xerius, het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.  “Aan passie, goesting en doorzettingsvermogen ontbreekt het starters meestal niet”, zegt Hans Hermans, auteur en zaakvoerder van Compact Publishing. “Maar dat er zoveel zijn die toch niet lang volhouden, heeft te maken met een gebrek aan voorbereiding. Hebben ze nagedacht over hun verdienmodel? Kennen ze hun klanten? Zouden ze niet meer kunnen verdienen als ze minder hard zouden werken? Het zijn vragen die ze zich te weinig stellen.”

De ondernemers in het boek ‘Geniaal begonnen, half gewonnen’ aan bod komen, gingen stuk voor stuk wel voor een duurzame voorbereiding. En dat loont vandaag.  Zo nam Michaël Vrijmoed van het Gentse restaurant Vrijmoed zich voor om een eigen restaurant te openen lang voordat hij effectief ontslag nam bij zijn chef Peter Goossens. “Ik was me al jaren aan het informeren over businessplannen en mogelijke valkuilen”, zegt Michaël hierover. “Ik zou nooit impulsief springen. Want koken is 1 ding, een onderneming opstarten is iets totaal anders. Ik leerde van de meester en werkte mijn plan uit. Pas wanneer ik me 100% klaar voelde, opende ik mijn restaurant. Met een kleine ploeg, met een portie eigenzinnigheid om het verschil te maken, en ja ook … met dag en nacht werken.”

“Ik ben op mijn hoede voor een starter die wacht met het bezoeken van klanten tot zijn product helemaal klaar is”, zegt Hans Hermans nog. “Ik vrees voor startende zelfstandigen die geen buurtonderzoek doen in de regio waarin ze hun winkel openen. Ik vind het bizar dat een starter zich nooit als intrapreneur heeft gedragen bij zijn vroegere werkgever. Met dit boekje hoop ik een paar essentiële inzichten door te geven aan iedereen die er concreet of minder concreet van droomt om ooit een eigen zaak op te starten. Elke start-up kan geniaal beginnen… ook in tijden van crisis.”