Voor de 65ste keer gaat de gastronomische Club Proper Montagné op zoek naar de Eerste Kok van België. Onder de vijf finalisten zijn er drie Oost-Vlamingen. Ook de wedstrijd Eerste Maître d’hôtel van België wordt voor de tweede keer gehouden, en ook daar is Oost-Vlaanderen vertegenwoordigd.

De laureatenlijst van de Prijs Prosper Montagné, beter bekend als de Eerste Kok van België, telt heel wat namen van chefs die inmiddels Michelin-sterren en/of mooie Gault Millau-scores wisten behalen. Onder andere Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre uit Maarkedal, en Ignace Wattenberge, sous-chef van restaurant Fleur de Lin uit Zele, behoren tot de finalisten. Beiden bereikten twee jaar geleden al eens de finale, maar toen zonder succes. Steven Buelens, chef-eigenaar van Hostellerie Lesco uit Wetteren, vervolledigt het Oost-Vlaamse lijstje van kanshebbers. Zij strijden samen met Jamal Aïchi, chef van L’Auberge de Thines uit Nijvel, en Lukas Moonens, sous-chef van Brasserie Julie uit Dilbeek, voor de titel van Eerste Kok van België 2018.

Paul-Henri Cuvelier, collega van Fabian Bail bij Paul de Pierre uit Maarkedal, maakt kans op de titel van Eerste Maître d’hôtel van België 2018. Hij neemt het als enige Oost-Vlaamse vertegenwoordiger op tegen Jason Eerbout van Bistro Mathilda uit Oostende, Kenzo Lauwereins van restaurant Vlass uit Middelkerke en Maxime Verstuyft van restaurant Michel uit Groot-Bijgaarden.

De finale

Op 2 oktober vindt de finale plaats. De jonge chefs zullen dan drie gerechten moeten klaarmaken: een voorgerecht met groenten en een kippenei met granen en/of zaden als garnituur, een eigentijdse versie van zeetong Normande als hoofdgerecht en een dessert met koffie, melkchocolade Vietnam Belcolade en citrusvruchten. Peter Goossens van Hof van Cleve uit Kruishoutem stelt de technische jury samen, die de gerechten zal keuren.

De maître d’hôtels worden beoordeeld op hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het correct noteren van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu vlot te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen, en het kunnen toepassen van allerhande versnijdingen en verschillende diensten.