Oost-Vlaamse bedrijven erg optimistisch over aanwervingen

aanwervingUit de 17de tewerkstellingsenquête van hr-specialist SD Worx blijkt dat het in Vlaanderen eindelijk de goede kant uit gaat met de tewerkstellingsvooruitzichten. Vooral de Oost-Vlaamse kmo’s tonen zich optimistisch: 34,4% van de ondervraagde bedrijven denken dat ze in het komende kwartaal nieuw talent zullen aanwerven en dat cijfer ligt een pak hoger dan het cijfer voor heel Vlaanderen dat uitkomt op 26,4%.

Terwijl vorig kwartaal nog 22,4% van de Belgische kmo’s dachten aan aanwerven tijdens het volgende kwartaal, klokt dit cijfer nu af op 27,7%. Het is van september 2011 geleden dat het cijfer nog zo hoog lag. Toch gaan achter dit globale cijfer zeer uiteenlopende resultaten schuil. Die situeren zich niet meteen op gewestelijk niveau (Wallonië scoort hoog met 31,9%, Vlaanderen volgt met 26,4% en Brussel klokt af op 23,8%) maar wel op provinciaal niveau. Zo is Oost-Vlaanderen zeer optimistisch met 34,4%, terwijl Limburg (19,7%) en West-Vlaanderen (18,8%) heel terughoudend zijn.

Vergelijken we de cijfers van september 2014 met deze van de bevraging van september 2013, dan zien we dat Brussel minder, maar wederom Oost-Vlaanderen een pak meer goede vooruitzichten belooft. In deze provincie stijgt het cijfer van 15,1 naar 34,4 op één jaar tijd, waardoor Oost-Vlaanderen in één klap evolueert van de meest pessimistische tot de meest optimistische provincie.

Er heerst dus eindelijk een positieve sfeer rond de tewerkstelling na jaren van terughoudendheid. Nu is het alleen nog wachten op de reële cijfers van de kmo-jobindex om te zien of het optimisme gewettigd is en of de voorzichtige houding van West-Vlaanderen en Limburg realiteit blijkt te zijn: in werkelijkheid scoren deze provincies steeds stukken beter dan dat ze verwachten.