OOST-VLAANDEREN – Vier Oost-Vlaamse producenten konden dit jaar rekenen op een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Gouden Tavola’s. Binnenkort liggen er misschien veganistische roggedesembroodjes, wraps in een houten jasje, barbecuevis of een nieuwe soort salami op uw bord.

Tavola, de vakbeurs voor fijne en verse voeding, bekroont jaarlijks de beste innovaties in voeding met de Gouden Tavola’s. Deze editie werden 104 producten ingezonden door 69 verschillende producenten. Na de eerste screening mochten 59 producten meedingen naar de trofee in vier verschillende categorieën. Bij de eindwinnaars zijn er geen Oost-Vlaamse bedrijven, al krijgen vier wel een eervolle vermelding.

Brood, wraps, vis en salami

De Gouden Tavola Retail gaat dit jaar naar de Socca Chips van Lambert J.L. ETS uit Waver. Het podium kleurt daar wel volledig Oost-Vlaams. Nordic Baking & Cooking uit Destelbergen eindigde er tweede met veganistische roggedesembroodjes. Het bedrijf vervangt één derde van de bloem door groenten wat voor verrassende smaken zorgt. Een eerste variant is er met rode biet en wortel. Een andere smaakt naar wortel en pastinaak.

De Wood ’n Wrap, een wrap van kip en groenten gewikkeld in een houten jasje, van Chicken Masters of Belgium uit Deinze pakte in die categorie brons. Ook Barbecue Hello Fish van De Troyer uit Lede strandt ex-aequo op een derde plaats. Het gaat om makkelijk te bereiden visgerechten op de barbecue.

In de categorie Gouden Tavola Traiteur eindigt Guy Troch Import uit Wetteren met zijn Filet Salami net na BelOrta. De salami is een innoverend product uit de provincie van het Italiaanse Cremona waarbij een gedroogde varkensfilet verwerkt en centraal gepositioneerd wordt in een salami. Het totale, artisanale productieproces beslaat zo`n 100 dagen.