“Juice for change” redt 7.000 kilogram appels

appelsToen ze enkele weken geleden te horen kregen dat meer dan 25 miljoen appels en peren vernietigd moeten worden als gevolg van het feit dat nog altijd niet naar Rusland mag worden uitgevoerd, sloeg een groep jonge ondernemers de handen in elkaar voor het initiatief  Juice for Change” dat  7.000 kilogram appels wist te redden.

Het bedrijfje Persmobiel Kempenland, dat over een mobiele persinstallatie beschikt en in afwachting van een verhuis naar de Kempen momenteel nog opereert vanuit het Oost-Vlaamse Stekene, perste de appelen tot sap en verkocht dat in verpakkingen van vijf liter. Bij de bedrijven die mee de schouders zetten onder “Juice for Change”, zaten ook Re-fruit van Joran Vuye uit Ronse en Wonky van Helena Gheeraert uit Gent.  Dat zijn twee bedrijfjes die elk op hun manier meewerken aan de strijd tegen de voedselverspilling. Re-fruit koopt “lelijke” groenten en fruit op bij boeren en biedt die terug op de markt aan tegen een redelijke prijs en Wonky bereidt gezonde en smaakvolle gerechten uit voedseloverschotten.

Een deel van de opbrengst van de verkoop van het appelsap ging naar een jonge Haspengouwse boer, die op die manier de kans krijgt om zijn bedrijf toch voort uit te bouwen.  De verkoop via afhaalpunten in Brugge, Kortrijk, Gent, Ronse, Antwerpen, Mechelen, Brussel, Leuven en  Hasselt, groeide volgens Caroline Leysen van Persmobiel Kempenland uit tot zo’n groot succes dat de actie sinds 8 november is verlengd. In Gent kan het appelsap worden afgehaald in het Backstayhotel. Meer info op  https://www.koalect.com/project/5236/overview.

Het initiatief toont in ieder geval aan dat heel wat jonge ondernemers in staat zijn om duurzaamheid, economie, hulpvaardigheid en sociale cohesie op een creatieve manier met elkaar te combineren.