In november 2018 wordt de Young Chefs Culinary World Cup in Luxemburg gehouden. Hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben nu hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd om te strijden voor een plaats in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen. Van de 21 kandidaten komen er 6 uit Oost-Vlaanderen.

Met Raïsa Bauwens uit Brakel en Lennert Van den Berge uit Sint-Maria-Lierde kiest hotelschool Stella Matutina uit Michelbeke voor twee culinaire talenten. Ook Ter Groene Poorte vaardigt Oost-Vlamingen af: Louise Goethals uit Maldegem, Laurence De Smet uit Olsene, Marie Maeyens uit Nevele en Maaike Van Raemdonck uit Stekene.

Het zestal zal tijdens de Belgische selectieronde het beste van zichzelf geven om bij de laatste acht te zitten. Ze worden daarbij deskundig begeleid door Jo Nelissen, de gastronomische bondscoach. “Alleen met een sterk team en een optimale voorbereiding kunnen we goede resultaten neerzetten op de grote internationale toernooien”, zegt Jo Nelissen.

De wedstrijd

Van de 30 landen die zich kandidaat hebben gesteld, mogen er 15 deelnemen. Ons land is voor de eerste maal ooit geselecteerd voor de Young Chefs Culinary World Cup. Het Belgische team zal het opnemen tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De wedstrijd bestaat uit twee delen: het bereiden van een driegangenmenu voor zeventig personen en een gastronomisch buffet voor twaalf personen.

Flanders Food Faculty

Het selectietraject, de voorbereiding en de deelname worden uitgevoerd door Horeca Vlaanderen en gesteund door de Flanders Food Faculty. Die laatste organisatie is een initiatief van minister Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te promoten. “Vlaanderen kan zich qua culinair talent meten met de wereldtop”, zegt Ben Weyts. “We investeren nu voor het eerst in professionele omkadering voor onze chefs, zodat de winstkansen echt vergroten. Het succes van onze jonge chefs zal afstralen op heel Vlaanderen en jonge culinaire talenten inspireren om zich toe te leggen op hun gastronomische gaven”.