Na een spannende strijd is Mieke Verniest op Agriflanders in Gent verkozen tot Schoonste Boerin van Vlaanderen. De 35-jarige zeugenhoudster uit het Oost-Vlaamse Zwalm is de komende twee jaar de nieuwe ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw. Ze kreeg het lint van Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017-2018 uit handen van Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege.

Mieke Verniest werkt met het vierwekensysteem voor zeugen, volgens het principe all in, all out. Ze kreeg van invoerder Cofabel een John Deere-tractor voor één jaar en mag ook op wellnessweekend. Als nieuwe Schoonste Boerin van Vlaanderen bracht ze hulde aan haar collega’s-varkenshouders, die de laatste jaren zwarte sneeuw zagen. “Ik draag deze overwinning op aan al mijn collega’s-varkenshouders, die na de recente crisis dit mooie beroep nog vol passie mogen blijven uitoefenen”, aldus Verniest. In totaal streden negen boerinnen tussen 20 en 39 jaar voor de titel Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017-2018. Evi van Camp uit Koningshooikt en Emelie Laeremans uit Herselt werden respectievelijk eerste en tweede ereboerin. De 20-jarige en jongste kandidate Laurien Bogaert uit Schoonaarde kaapte met 5000 stemmen op de sociale media de publieksprijs weg.

Karen Verplancke, de uittredende Schoonste Boerin uit Lochristi, loodste de ruim 500 aanwezigen doorheen een wervelende show met afwisselende defilés, optredens en vraagrondes. Een vakjury van tien landbouwjournalisten, vijf mannen en vijf vrouwen, hield rekening met een hele resem criteria: spontaniteit, uitstraling, mondigheid, assertiviteit, gezond boerinnenverstand, enzovoort. Tot slot telden ook de punten van de praktische proeven mee. Die bestonden uit de test op de dag van de bekendmaking en het omtoveren van zorginstelling Ter Heide in Borgloon tot een heuse boerderij met hoeveproducten en levende dieren.