Oost-Vlaamse onderneemsters slaan handen in elkaar

talen_DSC3146

Volgens cijfers van Unizo zou het aantal startende vrouwelijke ondernemers met 18% zijn gedaald. Vrouwen lijken meer dan mannen angst te hebben voor de risico’s van het ondernemerschap en een grotere vrees dat hun work-lifebalans in het gedrang zal komen.

Het project Ondernemer in Zich(t), een initiatief van Markant, Artemis en Unizo, probeert daar wat aan te doen met advies op maat, inspiratiecafés waar vrouwen ervaren rolmodellen ontmoeten, de jaarlijkse uitreiking van de Womed Award en de Beloftevolle onderneemster van het jaar, verkenningstrajecten met loopbaancoaching en nog veel meer.

“Het moet echt doordringen tot vrouwen dat ze niet minder capaciteiten hebben dan mannen om met een eigen zaak te starten”, zegt Elke Van Parys, oprichtster en zaakvoerster van Het Talenhuis uit Deinze, die in 2012 de prijs kreeg van meest beloftevolle onderneemster van het jaar 2011 in Oost-Vlaanderen.  Elke Van Parys, die vanuit haar bedrijf taaldiensten en taalopleidingen op maat van bedrijven biedt, zet graag haar schouders onder het project Ondernemer in Zich(t). “Ondernemen is passie”, lacht ze. “En daarvan hebben vrouwen minstens evenveel kaas gegeten als mannen. En daarnaast is het ook kansen grijpen als die zich aandienen.”

Een dergelijke kans ontstond voor Elke Van Parys toen ze Annick Heyman, een andere gedreven onderneemster van het coachingbureau Twee voor twaalf uit Gent, ontmoette. “We kwamen tot de vaststelling dat we allebei presentatietrainingen gaven, maar beiden vanuit een andere invalshoek. Daarom hebben we onze krachten verenigd en bieden we voortaan samen opleidingen “breinvriendelijk presenteren” aan, waarbij we deelnemers op een interactieve manier laten kennismaken met een boeiende mix van communicatie- en presentietechnieken. “Iedereen is het er immers over eens dat goed kunnen presenteren in de netwerkeconomie van vandaag een onontbeerlijke troef is.” De opleidingen “Breinvriendelijk presenteren” worden als open opleiding, maar ook bij organisaties in house  georganiseerd.