GENT – De Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde, die onder meer organisator van de Floraliën in Gent is, heeft een nieuwe voorzitter. Frederik Matthys neemt de fakkel over van Lieven Decaluwé. Zo komt er voor het eerst een producent aan de leiding van de organisatie.

Frederik Matthys. © LinkedIn.

Frederik Matthys behoort tot de vierde generatie kwekers bij De Waele-Wilwoodii. De nieuwe voorzitter heeft dus een rijke historie in de genen. Na een minder geslaagde editie van 2016 kan dat goed van pas komen bij de organisatie van de volgende Floraliën in 2020. Die zou kleinschaliger zijn en georganiseerd worden in de omgeving van de ICC-site.

“We moeten opnieuw naar de basis gaan en daarvoor moeten de producenten opnieuw centraal worden gesteld”, klinkt het bij Frederik Matthys. “De Floraliën moeten weer binding krijgen met siertelers, boomkwekers, floristen en tuinaanleggers. Ik wil mezelf dan ook als brugfiguur opstellen tussen beide partijen.”

Verjonging

Het Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt is tevreden met de komst van Frederik Matthys. AVBS ziet de verjonging noodzakelijk om het draagvlak van de Floraliën in de sector opnieuw te vergroten.

Frederik Matthys is bovendien niet de eerste bij De Waele-Wilwoodii die zich in de debatten van de Floraliën mengt. Zo is Hubert De Waele secretaris-generaal van de tentoonstelling van bloemen en planten.

De Waele-Wilwoodii zag in 1927 het levenslicht. Het sierteeltbedrijf telt een oppervlakte van meer dan 17 hectaren. Dat is goed voor zo’n 1.795.000 planten, waaronder Rododendrons, Azalea’s en Cupressus. Die gaan naar tuincentra tot grote retailers over heel Europa.