Oost-Vlaamse startups kunnen veel leren van Estland

0000000000slushOp 11 en 12 november vond in Helsinki de tweedaagse megaconferentie voor startups Slush (www.slush.org) plaats. Er waren honderden startups aanwezig uit voornamelijk de Scandinavische landen, maar ook uit onder meer Groot-Brittannië en Nederland, Polen, Rusland, Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten. Belgische en bij uitbreiding Oost-Vlaamse startups ontbraken op het appel.

De conferentie was vooral een eye-opener die erop wijst dat hoe goed een aantal startups in onze provincie ook scoren – diverse keren hebben we er ook hier al gewezen dat een aantal internationaal doorbreken – de rest van de wereld allesbehalve stil zit.

Zo bleek tijdens de conferentie ook dat de Europese hoofdstad met het grootste aantal startups per hoofd van de bevolking verrassend genoeg de   Estse hoofdstad Tallinn is.

Daar kunnen ook Belgische en Oost-Vlaamse startups lessen uit trekken. In de eerste plaats dat het belangrijk is om een eigen techmerk en reputatie te creëren.   Zo is de overheidsslogan van Estland  ‘Welcome to E-stonia’, een knipoog naar de digitale kansen. Met #BeTech timmert Omar Mohout ook in ons land weliswaar aan de weg, maar op dat vlak zijn nog meer inspanningen nodig om de startups beter op de kaart te zetten.   Ook de overheid kan van het Estste model één en ander opsteken om het ondernemerschap te bevorderen.  In Estland is iedereen ondertussen mee met de digitalisering. Het belastingsysteem behoort tot de efficiëntste, omdat banken, overheid en burger naadloos samenwerken. Belasting betalen kost letterlijk twee of drie muisklikken en enn bedrijfje opzetten kan in Estland in twintig minuten en gewoon achter de laptop. Sinds kort is het zelfs mogelijk om als niet-Est in het land een eigen onderneming te starten.  Ook crowdfunding staat er ondertussen verder dan bij ons.