Oost-Vlaamse streekproducten op het menu van woonzorgcentra

aaaawoonzorgDe bewoners uit 23 woonzorgcentra krijgen de komende maanden Oost-Vlaamse streekproducten op hun bord. Dit is niet alleen gezond en lekker, het neemt de ouderen ook mee op een reis doorheen de tijd. De geuren en smaken van traditionele streekproducten zorgen voor herkenbaarheid, wat het welzijn van de bewoners ten goede komt. Bovendien wordt de lokale economie ondersteund en is er een duurzaam aspect: minder voedselkilometers en het gebruik van verse seizoensgebonden producten.

De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen vzw (EROV) introduceert, in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen, de streek- en hoeveproducten op een duurzame manier in de menu’s van de grootkeuken in woonzorgcentra. De Universiteit Gent bewaakt de nutritionele samenstelling van de menu’s met streekproducten.

“22 Oost-Vlaamse woonzorgcentra uit onder meer De Pinte, Gent, Gentbrugge, Drongen, Zottegem, Eeklo, Melle en Evergem  en één ziekenhuis stapten in het pilootproject”, zegt EROV-directeur Brecht Carles.  “Zij werkten een menu uit dat volledig is samengesteld met Oost-Vlaamse streekproducten. Van november 2014 tot februari 2015 krijgen de senioren dit op hun bord, gecombineerd met een smaakbelevingsactie die de verhalen achter de streekproducten vertelt. UGent meet of de streekproducten in de smaak vallen. Dit moet leiden tot innovatie en nieuwe producten aangepast aan de doelgroep in de voedingssector. Een onderzoeksrapport zal beschikbaar zijn vanaf mei 2015. Het rapport neemt de smaak, prijs en nutritionele waarde van streekproducten onder de loep.”