OOST-VLAANDEREN –  Het aantal faillissementen in België is in de maanden januari-maart met 5,25 procent gestegen in vergelijking met het eerste trimester van 2017. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Oost-Vlaanderen gaat tegen die trend in en legt de beste score van alle provincies voor.

Gedurende de maand maart gingen in België in totaal 1.040 bedrijven failliet. Dat brengt de balans van de eerste drie maanden van het jaar op 2.946 uitspraken, een stijging van 5,25 procent in vergelijking met het eerste trimester vorig jaar. Vooral het Brusselse gewest scoort slecht.

“Afgelopen trimester kende het Brusselse gewest de zwaarste periode ooit met 860 uitspraken. Een stijging met 63,8 procent in vergelijking met vorig jaar”, berekent Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon. “Sterker zelfs, voor het eerst tellen we met betrekking tot een eerste trimester binnen het Brusselse gewest méér faillissementsuitspraken dan binnen het Waalse gewest.”

Oost-Vlaamse cijfers in het groen

Traditioneel weegt de maand maart zwaarder door in de faillissementscijfers, maar daar is in Oost-Vlaanderen niets van te merken. Het arrondissement blijft de dalende trend van de voorbije maanden verderzetten.

Op provinciaal niveau kende Oost-Vlaanderen in de maand maart 98 uitspraken. Dat zijn er 37 minder dan in maart 2017, wat een daling van 27,41 procent betekent. In arrondissementen Sint-Niklaas (-45,45%), Oudenaarde (-43,75%), Gent (-41,43%) en Dendermonde (-27,78%) waren er deze maand heel wat minder faillissementsuitspraken. Enkel in arrondissement Aalst (+155,56%) werd er een stijging genoteerd. Daar vielen 23 faillissementsuitspraken.

De balans van het eerste trimester toont aan dat er in Oost-Vlaanderen 28,11 procent minder faillissementsuitspraken vielen dan in dezelfde periode vorig jaar. Zowel de cijfers van Aalst, Dendermonde, Gent, Oudenaarde en Sint-Niklaas staan in het groen. Daarmee is Oost-Vlaanderen het best scorende arrondissement. Luxemburg volgt op een tweede plaats met een daling van 24,44 procent, gevolgd door Henegouwen met 13,94 procent minder faillissementsuitspraken.