Provincie Oost-Vlaanderen wil tegen 2020 zo’n 80 bijkomende windturbines op haar grondgebied plaatsen. Daarmee engageert ze zich voor de oproep Windkracht 2020 van de Vlaamse regering. “De provincie is al jaren aan de slag om duurzame en gedragen windlandschappen te realiseren”, zegt gedeputeerde Geert Versnick, bevoegd voor ruimtelijke planning.

“Tegen 2020 moeten er 240 grote windturbines op Vlaamse bodem bij komen”, zo klonk het in december vorig jaar in het dossier Windkracht2020. De Vlaamse regering riep daarmee de Provincies op om een actieve en coördinerende rol op zich te nemen. Provincie Oost-Vlaanderen is overtuigd van de meerwaarde van windmolens. “Maar dat lukt enkel als ze op weloverwogen plaatsen in het landschap worden gebouwd”, klinkt het bij Geert Versnick. “Ook het lokaal draagvlak is cruciaal als men de windturbines echt gerealiseerd wil zien.” Bij windturbineprojecten moet er minstens 20 procent rechtstreekse participatie, alsook een omgevingsfonds zijn. Eeklo-Maldegem is een voorbeeld van een windlandschap waar dat allemaal reeds is toegepast.

Om Windkracht2020 te ruggensteunen zet Provincie Oost-Vlaanderen haar huidige windbeleid verder. Geert Versnick: “We zullen werken aan 80 bijkomende windturbines op ons grondgebied. Als we daarbij de mogelijkheden in de Oost-Vlaamse havens zouden rekenen, ronden we de kaap van 100 bijkomende windturbines af.” Eind vorig jaar telde Oost-Vlaanderen zo’n 117 windturbines.