LEDEBERG/GENT/SINT-DENIJS-WESTREM – Vacation Home Letha uit Ledeberg, de Gentse Jeugdherberg De Draecke en Holiday Inn Gent Expo uit Sint-Denijs-Westrem zijn gelauwerd voor hun duurzaamheid, kwaliteit en service. Ze voegen zich zo bij de lijst van 22 toeristische en recreatieve bedrijven uit Oost-Vlaanderen met een Groene Sleutel.

GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen hebben in samenwerking met Horeca Vlaanderen de Green Key Awards uitgereikt. Met dat label worden de meest duurzaamste logies, attracties en vergaderlocaties in Vlaanderen in de bloemetjes gezet. Om de Groene Sleutel in de wacht te slepen, moesten locaties heel wat ondernemen om het energieverbruik, de afvalberg en de algemene CO₂-uitstoot te verkleinen.

“De uitbaters van locaties waar een Green Key prijkt, zetten elke dag hun schouders onder duurzaam toerisme”, zegt Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet Belgium. “Met deze awards willen we hen aanmoedigen en ondersteunen om ook actief te communiceren over de duurzame initiatieven naar de bezoekers toe en hen hierbij betrekken.”

Oost-Vlaams succes

Zowat 119 toeristische Vlaamse locaties zagen ook dit jaar hun inspanningen rond duurzaamheid beloond met een Groene Sleutel. In Oost-Vlaanderen gaat het om 22 hotels, vakantiewoningen, gastenkamers, openluchtverblijven of vergaderlocaties. Er waren ook 10 nieuwe laureaten waaronder 3 uit Oost-Vlaanderen: Vacation Home Letha, Jeugdherberg De Draecke en Holiday Inn Gent Expo.

“We vinden het belangrijk om aan duurzaam toerisme te doen”, legt Sara Geysels van Jeugdherberg De Draecke uit. “We hebben onder meer water- en energiebesparende maatregelen genomen, werken met veel bio- en fairtradeproducten en proberen zoveel mogelijk materialen te recycleren en hergebruiken. Daarnaast tonen we voortdurend ons sociaal engagement via verschillende projecten.”