GENT – De Gentse uitgeverij Snoeck pakt dezer dagen uit met een bijzonder origineel boek. In Eeuwen Ondernemen wordt het verhaal verteld van bedrijven die het levenslicht zagen voor het gezegende jaar 1917. Ofte bedrijven met ruim honderd jaar op de teller. Bij de laureaten ook heel wat oude krakers uit Oost-Vlaanderen.     

Bedrijven die honderd kaarsjes of meer mogen uitblazen zijn bijzonder. Meestal begonnen ze als eenmanszaak en groeiden ze uit tot trotse kmo’s. Hun lange levensloop bewijst dat ze een dynamiek hebben die aan de de waan van de dag voorbij gaat. Achter een rijk verleden gaat vaak een bijzonder boeiend verhaal schuil. Het is dat verhaal dat wordt verteld in dit nieuwe en ook fraai geïllustreerde boek.

Het aanpassingsvermogen loopt als een rode draad door de verhalen van de oude maar nog altijd montere knarren. De Oost-Vlaamse bedrijven zijn ruimschoots vertegenwoordigd. Passeren onder meer de revue: Stukwerkers, Anglo Belgian Corporation, Alpino, Bressers Architecten, Arte/Grossé, Atelier Hauman, Baeten & Co, Botha, Calcutta, Du Caju Printing, Filliers, Molnes Van Malleghem, Liebaert, Meyvaert Neckebroeck, Brouwerij Roman, Stokerij Rubbens, Serck, Gaston Vande Walle, Steyaert-Heene,Top Bronnen, Van Hoorebeke Timber, Vanquaille, Vermeiren & Co, Vondelmolen.

Het boek bevat ook een erg interessante slotpassage, waar Voka-kaderlid Stijn Decock een uitgebreid recept neerschrijft voor een lang bedrijfsleven. Decock zet een aantal succesfactoren op een rij, en voegt er ook aan toe dat ‘geluk hebben’ ook een zekere rol speelt. Hoe dan ook, Eeuwen Ondernemen is een absolute aanrader.