Op weg naar 11.000 faillissementen in 2014

aaaaafVolgens kredietverzekeraar Atradius zal het  aantal faillissementen in veel Europese economieën  in 2014 en 2015 naar verwachting duidelijk boven het niveau van 2007 blijven. Voor België was er eind november volgens de kredietverzekeraar sprake van een daling met 8% ten opzichte van het absolute recordjaar 2013. Het jaar 2014 zal wellicht afklokken op om en bij de  11.000 faillissementen.    De verbetering ten opzichte van vorig jaar is echter geen reden tot optimisme.

De wereldwijde economische vooruitzichten zijn in de afgelopen zes maanden verslechterd. Het groeitempo in de eurozone en China is zwakker dan verwacht en de intensivering van geopolitieke crisissen in Oekraïne en het Midden-Oosten hebben het internationale vertrouwen ondermijnd. De vooruitzichten van begin 2014 zijn vooral getemperd door tegenvallende prestaties in de eurozone. Hardnekkige structurele onevenwichtigheden en lage inflatie hebben de groei afgeremd geven aan hoe broos he therstel op het oude continent blijft. Het gemiddelde aantal  faillissementen in de eurozone ligt nog altijd twee keer zo hoog als in 2007.In de omliggende landen blijft dat cijfer zelfs meer dan 3,5 keer zo hoog als in 2007.

De economische prestaties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Azië blijven ook volgend jaar de basis vormen voor wereldwijde groei. Maar ook in de Verenigde Staten en en het Verenigd Koninkrijk blijven de faillisementsratio’s volgens Atradius respectievelijk 5% en 16% hoger dan in 2007.

John Lorié, hoofdeconoom van Atradius, licht toe: ” Een verminderde groei in de wereldeconomie zorgt voor een meer uitdagende mondiale zakelijke omgeving, met een opwaartse druk op het aantal faillissementen, waardoor we in 2015 in de meeste markten een stagnatie van het aantal faillissementen verwachten.”