Op weg naar één Oost-Vlaamse televisiezender ?

aaaaatvDe Oost-Vlaamse regionale zenders TV Oost, met zendgebied in het Waasland en de Denderstreek, en AVS, met zendgebied in het Meetjesland, Vlaamse Ardennen en Gent, willen tegen 2015 één zender vormen. Dat zegt Frederik Wittock, voorzitter van TV Oost, dat opereert vanuit Sint-Niklaas, op het 20ste verjaardagsfeest van de zender.

“Onder impuls van gouverneur Jan Briers is een akkoord bereikt”, zegt Wittock. “De gesprekken zijn al anderhalf jaar aan de gang. We beseffen dat er maar één oplossing is voor de regionale televisie die we allemaal zeer waarderen, en dat is met een stappenplan gaan naar één regionale televisie in Oost-Vlaanderen.” Volgens Wittock gaan de twee bedrijven nu rond de tafel zitten om akkoorden te maken rond de redactiewerking als de commerciële exploitatie.

“Onze doelstelling is om heel krachtig nieuws te maken, terug naar de kern van de regionale televisie. Dat betekent dat randprogramma’s wel nog kunnen, maar dat iemand die op ons afstemt, weet dat hij nieuws krijgt.” Inhoudelijk moet het aanbod werken voor heel de provincie, al zegt Wittock dat ook een regionale ontkoppeling mogelijk moet zijn. Tot slot zal er volgens Wittock geen impact zijn voor het personeel. “We zijn blij met het mooie werk dat onze redactie doet, dit is geen desavouering. Bovendien wordt de kleine broer niet door een grote broer overgenomen.”

TV Oost wordt commercieel geëxploiteerd door een NV waarvan Concentra meerderheidsaandeelhouder is. AVS Regionale Televisie heeft een onafhankelijke exploitatie. Hoofdredactrice Lucie De Zutter van AVS bevestigt dat er een intentie geuit werd om samen te werken, maar voegt eraan toe dat er van een “geboortefeest” nog geen sprake is. In de wandelgangen is te horen dat er ook nog gesproken werd met WTV-Focus, in handen van Roularta Media Group.

De Provincie Oost-Vlaanderen is alleszins blij met de toenadering.  De Provincie is het idee van één regionale zender voor heel Oost-Vlaanderen genegen en we hopen dat we hiermee de slagkracht van Oost-Vlaanderen kunnen vergroten“, aldus gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor communicatie.We willen aan de zenders ook onze medewerking verlenen om de samenwerking in goede banen te leiden.