Openminds en Wax droegen bij tot online succes Vlaamse havendag

VlaamsHavendag1500

Onder het motto ‘Verruim je kijk op de haven’ brachten meer dan 76 000 mensen op 20 september 2015 een bezoek aan de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge.

Hoewel Vlaamse Havendag zich vooral offline afspeelt, hebben  twee Gentse bedrijven een forse bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat het succes van deze dag ook online voldoende ondersteuning kreeg.

Het hostingbedrijf Openminds, dat onder leiding van Frank Louwers opnieuw genomineerd is voor de Deloitte Fast 50, en het digitale agency Wax Interactive, dat werd opgericht door Brecht Malfait,  zorgden ervoor dat de website rond het event  probleemloos kon worden bezocht door 140.000 bezoekers.

Openminds is reeds vele jaren de trouwe hostingpartner van Wax Interactive. “We konden hen dan ook adviseren in hun zoektocht naar het juiste platform voor het hosten van de website van de Vlaamse Havendag”, zegt Frank Louwers.

Openminds en Wax Interactive startten maanden vooraf  met de voorbereiding van dit project. Zo werden de system-engineers van Openminds ingeschakeld om hun oog te werpen op de werking van de website. Daarbij werd onder meer de caching technologie van Varnish optimaal geïmplementeerd waardoor pagina’s die voor alle gebruikers gelijk zijn in het geheugen van de server worden opgenomen na de eerste aanvraag. Wanneer nogmaals dezelfde aanvraag binnenkomt, moet dit niet langer opgevraagd worden bij de achterliggende webserver maar kan het gewoon uit de cache gehaald worden. De pagina kan hierdoor sneller weergegeven worden aan de bezoeker.

“Door de website te onderwerpen aan stresstests, konden we nagaan hoe de website reageert indien er duizenden bezoekers tegelijk rond klikten op de site. Tijdens deze testen dreven we het verkeer naar de website op, om een duidelijk zicht te krijgen op waar de grens van het project lag. Op basis van de testresultaten voerden we de finale aanpassingen door om alles perfect af te stemmen op de noden en behoeften van de website”, geeft Frank Louwers nog aan.