Opgelet: volgend jaar ook sociale verkiezingen in de bouwsector

kevhaegBedrijven die  actief zijn in de bouwsector houden er best nu al rekening mee dat ze volgend jaar verplicht zijn sociale verkiezingen te organiseren. De verplichting geldt voor ondernemingen met meer dan vijftig werknemers (comité voor preventie en bescherming op het werk) en meer dan honderd werknemers (ondernemingsraad). “Het is de eerste keer dat dit zal gebeuren in de bouwsector en veel bedrijven zijn nog niet op de hoogte”, zegt Kevin Haegeman , directieattaché bij Group S in Gent.

“In de bouw hebben de vakbonds- en werkgeversorganisaties in de praktijk de gewoonte om diverse mechanismen overeen te komen zodat sociale verkiezingen werden vermeden”, legt Haegeman uit. “De taken die in principe aan de ondernemingsraad en aan het comité worden toebedeeld, werden in deze sector voor zover mogelijk aan de vakbondsafvaardiging toevertrouwd. Daar waar de vakbonden en werkgevers nog een akkoord bereikten over de vorige sociale verkiezing, is dat voor 2016 niet het geval.”

De procedure start pas in december 2015 en de verkiezingen zelf moeten plaatsvinden tussen 9 en 22 mei 2016. Kevin Haegeman: “Toch is het belangrijk om nu al voorbereidingen te treffen, want de ondersteuning van je sociaal secretariaat is cruciaal bij een correct verloop van deze verkiezingen. En om je sociaal secretariaat naar volgend jaar toe nog te veranderen, dien je uiterlijk op 30 juni 2015 je opzeg te betekenen.”

Group S is destijds ontstaan als sociaal secretariaat voor de bouwsector maar ontwikkelde zich door de jaren als een multisectorale organisatie. “Specifiek naar de bouwsector lopen er op dit ogenblik infosessies samen met de Confederatie Bouw”, besluit Kevin Haegeman.