Optima was niet het enige Oost-Vlaamse bedrijf dat vorige week failliet ging

optimaUit de tewerkstellingsbarometer die uitzendbedrijf Manpower vorige week publiceerde blijkt dat de Belgische werkgevers “gematigd positief” zijn over de economische vooruitzichten. Net iets meer werkgevers zijn van plan om mensen aan te werven, dan er plannen hebben om medewerkers te ontslaan.

Voor zijn tewerkstellingsbarometer heeft uitzendbedrijf Manpower een rondvraag gehouden bij 751 Belgische werkgevers. 6 procent van hen zegt mensen in dienst te zullen nemen tijdens de komende maanden, 5 procent geeft aan medewerkers te zullen ontslaan. Dat betekent dat de nettotewerkstelling, het verschil tussen het aantal aanwervingen en het aantal ontslagen, licht positief uitvalt.

De nettotewerkstellingsprognose is licht positief in de drie regio’s: +4 in Vlaanderen, +2 in Brussel en +1 in Wallonië.  De werkgevers uit vijf op de tien bevraagde sectoren voorspellen positieve tewerkstellingsvooruitzichten voor het komende kwartaal. Vooral de sectoren horeca (+13) en de bouw (+10) zijn hoopvol. Meer bescheiden, maar nog altijd positieve resultaten in de sectoren financiële instellingen/verzekeringen/vastgoed/diensten aan bedrijven (+5) en de openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/ maatschappelijke dienstverlening (+4).

De werkgevers voorspellen een stagnatie in de sectoren transport, logistiek en communicatie (+1), de groot- en kleinhandel (0) en de winning van delfstoffen (0). Negatieve cijfers in drie sectoren: elektriciteit, gas en water (-1), de maakindustrie (-4) en de landbouw/jacht/bosbouw en visserij (-5).

Ondanks die positieve cijfers blijft het natuurlijk een feit dat veel mensen ook hun baan verliezen als gevolg van een faillissement. Het meest spraakmakende van vorige week in Oost-Vlaanderen was uiteraard dat van financiële planner Optima dat ongetwijfeld nog een staartje zal krijgen. Maar in de schaduw daarvan moesten ook nog andere Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neerleggen. Zo noteerden we onder meer ook het faillissement van een advieskantoor uit Nazareth en een vastgoedbedrijf uit Aalst. De volledige lijst van vindt u terug via http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.