GENT – Koffieplantages uitzoeken, koffieboeren opleiden, de groene bonen naar eigen land brengen, ze vervolgens zelf branden en die koffie serveren? Een echte uitdaging in de koffiewereld. Maar dat het ook kan, bewijzen Katrien Pauwels en Tom Janssen, de drijvende krachten achter OR Coffee.

Het koppel zegt nog een stap verder te gaan dan Fair Trade en noemt zichzelf voor de volle honderd procent transparant: van het moment dat de bonen geplukt worden tot het moment dat de koffie geserveerd wordt. 80% van hun koffiebonen wordt direct aangekocht bij de teler. OR Coffee werkt zodoende volledig volgens het Direct Fair Trade-principe.

De smaken van koffie verschillen naargelang het land, de farm, de soort, de jaargang en de verwerking. De specialiteit van OR zit hem bijgevolg in hun originekoffie’s. ‘We kopen onze koffiebonen rechtstreeks aan bij de boer, zonder tussenhandelaars”, aldus Katrien Pauwels. “Wat wij betalen, gaat rechtstreeks naar de boer zelf. Elk jaar bezoeken we ook zelf de plantages. Het ontbreekt de boeren vaak aan kennis en middelen om hun product het beste te maken. We leren hen hoe ze de bonen van de beste kwaliteit kunnen telen waardoor ze ook een hogere prijs kunnen vragen. Soms laten we hen naar België komen voor een stage. Het is een win-winsituatie: wij krijgen koffiebonen van topkwaliteit, de boeren een eerlijk en hoger loon.’

Van IT naar voeding

De drijvende krachten achter OR Coffee zijn Katrien Pauwels en haar man Tom Janssen. De twee leerden elkaar kennen toen ze allebei in de IT-sector werkten. Tom, die uit een familie van koffiebranders komt, droomde ervan om de Belgen een nieuwe koffie-ervaring te laten beleven. Al snel werd Katrien verliefd op dat idee, en op Tom. Een jaar lang reisden ze rond in Azië. Daar begon het idee stilaan te rijpen om een eigen koffiebar op te richten en een hedendaagse entree te maken in de Belgische koffiebranche, ver weg van tearooms of cafés.

In 2001 richtten Tom en Katrien hun branderij in hun shop in Aalst op. Zonder kennis of ervaring, maar met enorm veel passie. En als passie en kwaliteit hand in hand gaan, dan moet het succes wel volgen. De eerste koffiebar opende in 2009 zijn deuren in Gent. Door het grote succes volgde al snel een tweede koffiebar in Brussel. Intussen is OR Coffee vier koffiebars rijk. Twee in Gent en twee in Brussel.