OUDENAARDE – OIP Sensor Systems gaat exclusief haar expertise verlenen aan het Belgische Ministerie van Defensie. Het defensiebedrijf uit Oudenaarde slaat daarvoor de handen in elkaar met Hydroid Inc. Samen bieden ze een bewezen onbemande oplossing om mijnen te bestrijden.

OIP Sensor Systems is een gekende en betrouwbare leverancier van geavanceerde maritieme systemen. Dat deed het bedrijf al voor de Belgische en Nederlandse fregatten en voor de Belgische patrouillevaartuigen. OIP werd opgericht in 1919 in Gent en bevindt zich nu in Oudenaarde. Daar worden de R&D-afdeling en de productieactiviteiten geleid.

Hydroid op zijn beurt is een dochteronderneming van Kongsberg Maritime, dat AUV-systemen ontwikkelt en produceert. Dat zijn onderwatervoertuigen die onder water kunnen reizen zonder de input van een operator. Hydroid REMUS AUV’s is één van de meest betrouwbare systemen op de markt en wordt grotendeels gebruikt voor defensietoepassingen, zoals mijnbestrijding.

Samen combineren de bedrijven een bewezen onbemande MCM-oplossing met een zeer uitgebreide systeemintegratie-ervaring. Die omvat onder meer de autonome inzetbaarheid van de onderwatervoertuigen, akoestische onderwatercommunicatie en geavanceerde elektro-optische systemen.

Complementair

De nieuwe overeenkomst toont de ambitie van OIP om een uiterst competitieve samenwerking aan te gaan, geleid door een Belgisch bedrijf. “We zijn trots om samen dit sterke team te vormen. Onze geïntegreerde oplossing is een hoog technologisch, vooraanstaand en uitgebreid getest pakket dat een robuust, effectief en efficiënt antwoord geeft op de operationele behoeften van de klant”, zegt Freddy Versluys, ceo van OIP Sensor Systems.

Duane Fotheringham, president van Hydroid, vult aan: “Samen bieden onze technologie en mogelijkheden een complete MCM-oplossing die fungeert als een cruciale element voor het vergroten van de mijnbestrijdingscapaciteit van onze klanten.”