OUDENAARDE – Pentahold, de investeringsvennootschap waar Filip Balcaen, Philippe Vlerick en Paul Thiers mede aandeelhouder zijn, zoekt een koper voor Vergokan, producent kabel-, draad- en vloergoten. Vergokan staat bekend omwille van enkele sprekende referenties in het buitenland, onder meer als toeleveranciers van systemen aan zeven sportarena’s op het WK-voetbal in Rusland. 

Vergokan is, in cijfers uitgedrukt, goed voor een omzet van om en bij de 35 miljoen euro en een bruto bedrijfswinst van 6 miljoen euro. Naast een vestiging in Oudenaarde, is er ook een filiaal in het Russische Redkino. Het bedrijf werd destijds opgericht door de Oost-Vlaamse families Van Maercke en Vergalle. Tot Pentahold in 2008 interesse toonde en de aandelen overnam. Volgens de krant De Tijd zou consultant EY de opdracht gekregen hebben om Vergokan in de etalage te zetten. De deur staat open voor zowel financiële als voor industriële kandidaten.

Pentahold is een investeringsvennootschap waarin drie West-Vlaamse topondernemers (Balcaen, Vlerick, Thiers) elkaar gevonden hebben, naast twee andere co-financiers (de Luxemburger Edmond Müller en Theo Roussis). Het aantal participaties is eerder beperkt. Naast Vergokan, is Pentahold ook ‘incontournable’ in Oh! Green (tuincentra), Concept Engineers (optische sorteermachines) en Devan (chemie). Pentahold, dat dagdagelijks aangestuurd wordt door een beperkt team met Karel Gielen aan het stuur, zegt dat het voor beloftevolle bedrijven een financiële anker wil uitgooien. Op welke termijn -kort of lang – Vergokan de deur uit moet, is niet bekend.