Parketbedrijf uit Destelbergen en immokantoor uit Nevele failliet

rechtbankbDe zomer is in aantocht. En terwijl duizenden studenten zich weer over de boeken buigen om eerst te laten blijken wat ze hebben opgestoken en daarna van een welverdiende vakantie te genieten, gaat veel aandacht naar het EK voetbal in Frankrijk en de veiligheid die als gevolg van de terreuraanslagen van vorig jaar en van afgelopen lente in Parijs en Brussel toch in het centrum van de belangstelling blijft staan.

Ondertussen blijft de economie, in weerwil van de blijvende inspanningen van de Europese centrale bank met haar maandelijkse aankopen van activa voor een bedrag van 80 miljard euro, en ondanks een aantal recente iets betere cijfers, eigenlijk toch erg moeilijk weer op toerental te geraken. Bedrijven blijven het dan ook behoorlijk moeilijk hebben.

Het aantal faillissementen is in mei alvast weer licht toegenomen in ons land. In mei 2016 gingen 4,1% bedrijven meer failliet dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de stijging in mei, blijft de trend voor de eerste vijf maanden van 2016 dalend. In totaal noteert handelsinformatiekantoor Graydon van januari tot en met einde mei 4.261 faillissementen: een daling met 597 eenheden of -12,29%.

Binnen de provincie Antwerpen zien we in mei 2016 49 faillissementen méér dan in mei 2015. Bijna de helft van die stijging situeert zich binnen de horeca, waar 26 bedrijven meer over de kop gingen. In Oost-Vlaanderen daarentegen zien we vooral een toename van de faillissementen binnen de kleinhandel, de groothandel en de bouwnijverheid.

Wat de grote sectoren betreft, noteert Graydon tijdens de eerste vijf maanden van 2016 vooral in de horecasector een stijging van het aantal faillissementen. De totale horeca staat nu in voor 20,7% van alle uitspraken. Opvallend hierbij is dat de stijgingen zich concentreren binnen het Vlaamse Gewest (+11,23%) en het Brusselse (+8,45%), maar dat de tendens in Wallonië dalend is (-12,9%).

Vorige week gingen in Oost-Vlaanderen weer een vijftiental bedrijven  over de kop, waaronder een parketbedrijf uit Destelbergen en een immokantoor uit Nevele. De volledige lijst met faillissementen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.