3c50d53Het is stilaan een erg gewaardeerde traditie geworden: tijdens het zomerreces nodigt Voka de leden van het Vlaamse en federale parlement uit om van nabij kennis te maken met één van onze bedrijven. Tijdens een dergelijke ‘zomerstage’ krijgen politici de kans om één of twee dagen mee te lopen in een bedrijf en zo de activiteiten en uitdagingen van ondernemers reëel te ervaren.  Een bijzonder leerrijke ervaring met het oog op verder parlementair werk.

Op woensdag 31 augustus zal federaal volksvertegenwoordiger, Peter Dedecker een Voka-zomerstage lopen bij Be-Mobile uit Melle, dat zichzelf wereldleider mag noemen in slimme mobiliteitsoplossingen.

CEO Jan Cools (foto) van Be-Mobile zal  Peter Dedecker begeleiden.

Be-Mobile gebruikt de informatie van “connected cars” om van de auto een digitale hulp op wielen te maken. “Dat zorgt voor een ingrijpende verschuiving in de sector, met kansen voor compleet nieuwe businessmodellen”, zegt Jan Cools.

Echt recent is het concept niet. We telefoneren vanuit de auto, de gps staat in verbinding met satellieten en trackingsystemen registreren routes en rijgedrag. Toch verandert er nu iets fundamenteels. Niet alleen onze smartphone, maar ook de auto zelf is constant verbonden met het internet. De beschikbaarheid van data over auto’s, verkeersstromen en infrastructuur zorgt voor nieuwe mogelijkheden, zoals geavanceerde verkeersinformatie voor de chauffeur en online entertainment voor de passagiers. De auto produceert zelf data, over de werking van de motor of de behoefte aan onderhoud, en houdt gegevens bij over afstanden, rijtijden, verbruik en noem maar op.

“Autoconstructeurs, wegbeheerders en openbare vervoersmaatschappijen zullen moeten samenwerken en hun data openstellen”, zegt Jan Cools nog.