De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert dit jaar de tweede editie van de meesterschapswedstrijd Eerste Maître d’hôtel van België.  Het doel van de wedstrijd is het beroep en de expertise van zaalmeester in de schijnwerpers te plaatsen. De finale vindt, net zoals de wedstrijd Eerste Kok van België 2018, plaats op maandag 2 oktober 2017 in Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. De vier finalisten zullen beoordeeld worden op hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillen diensten kunnen toepassen.

Een hele mond vol dus en het spreekt voor zich dat de kandidaten adelbrieven moeten kunnen voorleggen. De Oost-Vlaamse eer wordt dit jaar verdedigd door Paul-Henri Cuvelier, maître d’hotel van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal. In 2016 was hij ook al kandidaat voor dezelfde prijs en eindigde toen tweede.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden Eerste Kok van België, Eerste Sommelier van België en Eerste Maître d’hôtel van België.