KRUISHOUTEM – Drie partners (de Kortrijkse firma Meyhui, het jaarboek voor gastronomie Foodprint 1617 en Winterhalter) hielden het concours ‘Sommelier van het Jaar’. Dit jaar mag Pieter Fraeyman (Vinto, Kruishoutem) in Oost-Vlaanderen met de hoogste eer gaan lopen. In 2016 was Mathieu Vanneste aan het feest, de sommelier bij Hof van Cleve (kruishoutem)

Pieter Fraeyman won niet alleen de Oost-Vlaamse prijs, maar ook die over heel België. Hij haalde het in de grote finale van Bernard Van Poucke (Bistro Marron, Deinze) en van Paul-Henri Cuvlier (Paul de Pierre, Maarkedal). Om in aanmerking te komen, moeten een hele reeks voorwaarden voldaan zijn. Zoals: werkzaam zijn in een Belgisch restaurant, over vaktechnische bagage en beroepservaring beschikken, communicatief zijn, de samenstelling van de wijnkaart beheersen die ook garant staan voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

De organisatoren zeggen dat ‘Sommelier van het Jaar’ geen echte wedstrijd is maar eerder een erkenning voor het vakwerk, de dagelijkse inzet. Zowel gastronomen als professionelen kunnen samen hun stem uitbrengen. In West-Vlaanderen werd Muriel Ravelingien (Le Petit Coeur, Sint-Eloois-Vijve) verkozen, in Antwerpen Gianluca Di Taranto (The Jane, Antwerpen), in Limburg Rob Vandebeek (Slagmolen, Opglabbeek), in Vlaams Brabant Seppe Van Beuren (De Bibliotheek, Vaalbeek) en in Brussel Panagiotis Kokalas (Wine in the City, Jette).