GENT – Op 19 februari opent Bio Base Europe de deuren van een zogenaamde pilootfabriek in de Gentse haven. De investering is goed voor bijna 10 miljoen euro.  De bio gerelateerde industrie maar ook het dito onderzoek bewijzen dat Gent een reputatie heeft opgebouwd in de sector.   

De Bio Base Europe ‘pilot plant’ is goed voor een miljoeneninvestering. Het biotechbedrijf kan daarbij rekenen op ruim 3,7 miljoen euro zogenaamde EFRO steun en krijgt ook 300.000 euro provinciale financiering voor de bouw van de nieuwe proceshal. Ook de stad Gent duwt mee aan de kar. EFRO is een Europees financieel platform.

Bio Base pakt uit met een sterk staaltje innovatie. De nieuwe infrastructuur biedt unieke mogelijkheden voor gasfermentatie en down-stream processing ofte opzuivering. Gasfermentatie is een nieuwe duurzame technologie om afvalgassen zoals CO2 en syngas met behulp van micro-organismen om te zetten naar een brede waaier aan chemische stoffen. Het is een technologie met een groot potentieel op vlak van ‘carbon footprint’ reductie.

De Bio Base Europe pilot plant zal een unieke opschalingsfaciliteit voor gasfermentatie uitbouwen, om uit te groeien tot een wereldwijde referentie inzake gasfermentatie, en van Vlaanderen de proeftuin te maken voor deze duurzame technologie. Ook dit dossier toont opnieuw aan dat de biogebaseerde economie in de regio Gent op volle toeren draait. Sommigen hebben het al over een biotech vallei. De opbouw van nieuwe demonstratie apparatuur voor de ontwikkeling van industriële biotechnologie, is een sleutelelement voor de duurzame chemie.