Pils van brouwerij Huyghe verkozen tot beste glutenvrij bier van Europa

MongozoOp de prestigieuze World Beer Awards 2014 werd Mongozo Premium Pilsener van Brouwerij Huyghe verkozen tot Europe’s Best Gluten-Free Beer. Opnieuw een opsteker van formaat voor de brouwerij die haar ambities om de meest duurzame brouwerij van het land te worde niet onder stoelen of banken steekt.

België zou naar schatting 1 persoon op 300 te maken hebben met glutenintolerantie Hoewel het nog steeds een nichemarkt blijft, vind je hier en daar toch al een glutenvrije pils terug. Die worden vaak gebrouwen met glutenvrije grondstoffen zoals rijst of quinoa maar dat is een zeer arbeids- en energie-intensief proces en de aparte grondstoffen hebben ook hun impact op de smaak. Daarom ontwikkelde brouwerij Huyghe zelf een uniek brouwproces, waarbij er zoals bij normale bieren wordt gebrouwen met gerstemout maar waarbij de gluten tijdens het brouwproces afgebroken worden.

Dat resulteert in de Mongozo Premium Pilsener, een glutenvrij bier, maar met dezelfde grondstoffen als een normaal bier. Dit bier won dus in de categorie ‘Europa’s Beste Glutenvrije Pils’ op de World Beer Awards.

Voor Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van brouwerij Huyghe, is dit een opsteker van formaat: We hebben jarenlang gewerkt om tot een goede glutenvrije pils te komen, met behoud van smaak. Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat precies de gluten in de granen de smaak van het bier bepalen. Onze pils wordt inmiddels geëxporteerd naar tientallen landen over de hele wereld. Dat we voor het brouwen van dit bier een eigen brouwproces hebben ontwikkeld bewijst ook onze innovatiekracht. Dat Mongozo Premium Pilsner bovendien een biologisch en fair trade label draagt, versterkt dan weer het duurzame karakter van onze brouwerij.