Plan Bier is geweldige troef voor toerisme in Vlaamse Ardennen

0000000planbierToerisme Vlaanderen en Toerisme Vlaamse Ardennen stelden op 7 maart een nieuwe toeristische kaart van de Vlaamse Ardennen voor met wandel- en fietsroutes die acht brouwerijden in de regio verbinden en waarop ook 72 zorgvuldig geselecteerde cafés zijn opgenomen.  Dit Plan Bier met vier fietsroutes leidt toeristen langs de mooiste plekjes van de Vlaamse Ardennen. Ook wandelaars worden op dezelfde kaart getrakteerd op drie wandellussen in

de buurt van gezellige cafés met veel sfeer en een mooi uitzicht. Biersommelier Sofie Vanrafelghem pikte bij de acht brouwerijen telkens één verrassend biertje uit het aanbod. De kaart omvat ook alle informatie voor wie individueel of in groep de brouwerijen wil bezoeken.

Brouwerij Roman en Liefmans zijn bekende iconen van de Vlaamse biercultuur. Hun ‘Oud Bruin’ getuigt van een rijke traditie. Maar wie kent ook Brouwerij Cnudde, een kleine brouwerij uit Eine die de ketels enkel opstookt als de voorraad Oud Bruin bijna op is?  Of Brouwerij Van den Bossche, die een eerlijke stout maakt waaraan een verhaal is verbonden waarin Buffalo Bill de hoofdrol speelt? En dan heb je nog Brouwerij De Ryck, die volgens kenners de beste tripel

van Europa brouwt.

En De Graal en Smisje, die hun bieren aan het andere eind van de wereld probleemloos

in de rekken krijgen. En Brouwerij Contreras, een favoriet van wijlen Michael Jackson, de bierkenner, die haar Valeir Blond één van Belgiës best bewaarde geheimen vond.  Al die brouwerijen uit de Vlaamse Ardennen zijn de op deze nieuwe kaart via zeven lusvormige routes met elkaar verbonden. Oudenaarde speelt een hoofdrol met enkele eeuwenoude cafés en de drie brouwerijen Roman, Liefmans en Smisje. Maar ook de routes vanuit Geraardsbergen, Zottegem en de Zwalmstreek  zijn zeker de moeite waard.

De Zwalmroute heeft bovendien een extra troef want wie in Gent verblijft geraakt met de fiets gemakkelijk tot in Gavere via het jaagpad langs de Schelde. Ook buitenlandse toeristen kunnen dus vanuit de Arteveldestad met de fiets de Vlaamse Ardennen ontdekken en daarom is Plan Bier ook beschikbaar in het Engels. Plan Bier richt zich in een eerste fase vooral op de Vlaamse Ardennen, maar krijgt ook een digitale uitbreiding waarin ook de andere regio’s van Oost-Vlaanderen worden opgenomen. Ook Scheldeland, de Oost-Vlaamse Leiestreek, het Meetjesland, het Waasland en Gent hebben samen 18 brouwerijen en talloze cafés die hun bieren serveren.