Poelier uit Zwalm en grafisch ontwerpbureau uit Gent failliet

imagesVQV4KQG7De sluiting van Douwe Egberts in Grimbergen, Halliburton in Drogenbos en het faillissement van MS Mode zijn de meest recente aankondigingen van een zwarte reeks. Het betekent dat op die manier deze maand al ruim 4.000 mensen te horen hebben gekregen dat ze hun job zullen verliezen. Het grootste aantal jobs sneuvelt in de zware industrie bij Caterpillar, maar ook de verzekeringsmaatschappijen Axa en P&V  hebben al laten weten dat bij hen een paar honderd jobs op de tocht staan, terwijl ING het gerucht over het schrappen van 1.000 jobs nog niet wilde bevestigen, maar het ook niet formeel heeft ontkend. Feit is dat de banken steeds duidelijker de tol voelen van de lage rente die hen verplicht om op zoek te gaan naar nieuwe businessmodellen.

In de eerste plaats is dat natuurlijk erg voor die mensen zelf, die zo in grote onzekerheid terecht komen,maar in de tweede plaats ook voor vele zelfstandige handelaars en ondernemers die opnieuw geconfronteerd worden met het feit dat niet alleen de door het ontslag getroffen consumenten, maar ook anderen die wel nog hun job hebben, de vinger meer en meer op knip houden.

En dat klimaat van onzekerheid bemoeilijkt voor hen natuurlijk het ondernemen. De bekende economist Geert Noels liet zich trouwens ontvallen dat “jobs met honderden tegelijk sneuvelen en maar één per één terugkomen.”

Ondertussen bleef het aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen vorige week beperkt tot een tiental. Onder meer een poelier uit Zwalm en een grafisch bedrijf uit Gent legden de boeken neer. De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.