Polet Quality Products overgenomen door Icarus Invest

00000000poletDe familie Devos, de familie achter het merk De Pypere, en de familie Ampe bundelen hun krachten en investeren in Polet Quality Products uit Herzele. Beide topmerken van hoogwaardig tuingereedschap komen vanaf nu onder één management te staan. De overname hing al een tijdje in de lucht, maar kwam recent in een stroomversnelling. Met de overname onderstrepen beide merken duidelijk de ambitie om hoogwaardige kwalitatieve producten in België te blijven produceren.

De Pypere is een begrip in West-Vlaanderen als het om kwalitatief tuingereedschap gaat. Polet, marktleider in de sector, is dat in de andere provincies. Nu bundelden de twee merken hun krachten onder de holding Icarus Invest, die in België vier productievestigingen heeft en meer dan 120 mensen tewerk stelt.

Gesprekken tussen de twee waren al langer aan de gang, maar buitenlandse interesse in Polet Quality Products versnelde het proces. Frederique Devos (Icarus Invest): “ Net als Icarus Invest kiest Polet er al jaren voor om zich op de Belgische markt te verankeren. Huidig CEO van Polet, Paul De Neve, heeft de laatste 3 jaar sterk in de Belgische productie geïnvesteerd. Dat bewijst onder meer de recente integratie van smederij Denolf uit Wichelen en de lancering van tal van nieuwe  producten. Minder aankopen in het buitenland en meer produceren in België. Dat Icarus Invest net dezelfde visie heeft, vergemakkelijkte zeker de onderhandelingen. We hadden een streepje voor op buitenlandse investeerders.”

Het bestuur van De Pypere en Polet Quality Products komt in handen van een directieteam bestaande uit Frederique Devos, Xavier Devos, Nicolas Ampe en Paul De Neve. “Paul De Neve blijft verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van Polet en zal voorzitter worden van het directieteam ”, zegt Xavier, “Want het is dankzij zijn werk en dat van de hele Polet ploeg dat het bedrijf staat waar het nu staat. Ook alle contactpersonen blijven dezelfde, zodat er voor de klant uiteindelijk niet veel veranderd. De Pypere en Polet zijn, met hun respectievelijke 142 en 150 jaar ervaring beiden historisch vergroeid met hun afzetgebied. En dat is ook logisch. De ondergrond in Limburg stelt bijvoorbeeld andere eisen aan een spade dan die in West-Vlaanderen. Maar we gaan wel één blok vormen als het om productie gaat.”

Wat zijn de plannen op korte termijn? Frederique Devos: “We gaan nu eerst op zoek naar interne synergiën en kijken hoe we de 4 productieapparaten optimaal op elkaar kunnen afstemmen in functie van de productgamma’s van De Pypere en Polet. Niet vrijblijvend natuurlijk. De focus op kwaliteit en innovatie blijft onze eerste en belangrijkste doelstelling zodat we de service naar onze klanten kunnen blijven laten groeien. In dat licht bekijken we de huidige machineparken en verdere investeringen. De Pypere en Polet zijn kwalitatieve merknamen en moeten dat in de toekomst nog meer worden. Kortom: minder aankopen, maar meer produceren met focus op innovatie en kwaliteit.”