POM Oost-Vlaanderen zoekt en betaalt siertelers voor pilootproject

Van 22 april tot 1 mei 2016 vinden de  Floraliën plaats en staat Gent 10 dagen in bloei.  De Vlaamse siertelers zijn  prominent aanwezig op de Floraliën en tonen zich van hun beste kant in de Floraliënhal in het Citadelpark. Meer dan 80 siertelers vertegenwoordigen er hun sector. Met meer dan 250 variëteiten, gaande van kleine bloemen tot meer dan 10 meter hoge bomen, tonen ze de grote diversiteit van de sector.

AVBS, de sierteelt- en groenfederatie die siertelers en tuinaanleggers verenigt en die opereert vanuit Lochristi, is de initiatiefnemer van de invulling in de Floraliënhal.

De Vlaamse sierteelt die zeer nadrukkelijk in Oost-Vlaanderen is verankerd, zorgde in 2015 voor een omzet van 550 miljoen euro en vertegenwoordigt  hiermee 10% van de totale omzet van land- en tuinbouw.

De sector stelt meer dan 11.000 mensen tewerk in Vlaanderen. Eigen aan de Vlaamse sierteelt is de sterke band met onderzoeksinstellingen, gaande van fundamenteel onderzoek tot praktijkonderzoek in onder andere universiteiten, hogescholen, het ILVO en het Proefcentrum Sierteelt.

De sector wil nu in samenwerking met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POMOV) ook onderzoeken hoe hij nog beter van de commerciële mogelijkheden van e-commerce kan profiteren door gebruik te maken van bestaande online aanbodplatformen (B2B).

“Daarom zoeken we voor een een pilootproject  vier Oost-Vlaamse siertelers die vandaag nog geen gebruik maken van een online aanbodplatform”, zegt Tom Pauwels van POMOV. “Samen met deze vier telers wordt onderzocht welke inspanningen het vraagt om aan te sluiten op, en gebruik te maken van een online platform. Per teler is hiervoor een budget voorzien van maximum € 2.200 (excl. BTW). Hiermee dekken we een aantal kosten, waaronder een stuk van de kostbare tijd.”

Het project loopt tot en met 30 september 2016. De resultaten van het onderzoek worden zo breed mogelijk verspreid. POM Oost-Vlaanderen zal het volledige proces van de teler opvolgen (zowel financieel als tijdsgebonden) en vormt de schakel tussen de teler en het online aanbodplatform. Geïnteresseerden kunnen hun kdandidatuur vóór 30 april 2016 insturen per mail, vergezeld van een korte motivatie,  naar Tom Pauwels (tom.pauwels@pomov.be).