Drie Belgen zijn verkozen tot het nieuwe bestuur van de European Festivals Association (EFA). Dat is de overkoepelende organisatie van zo’n 1.500 festivals in Europa. Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen Jan Briers neemt binnen het bestuur het voorzitterschap op zich. Hij is zo de zesde in rij sinds de opstart in 1952. Eerder vervulde hij er reeds de rol van ondervoorzitter. In die functie bracht hij de zetel van de EFA van Genève naar Gent.

De nieuwe president van EFA Jan Briers kan met Paul Dujardin en Sophie Detremmerie bovendien rekenen op Belgisch gezelschap. Directeur-generaal van de Brusselse BOZAR Paul Dujardin neemt de functie van vicepresident op en zal Jan Briers van dichtbij ondersteunen. Ook Sophie Detremmerie, die managing director bij Festival van Vlaanderen is, zal voor de eerste keer deel uitmaken van het bestuur. Het trio werd samen met de andere leden van het bestuur ingewijd tijdens de Arts Festival top in het Duitse Wiesbaden, waar 230 Europese festivalorganisatoren aanwezig waren voor een driedaagse ervarings- en kennisuitwisseling onder collega’s. Daar werd ook de voormalige president Darko Brlek, die twaalf jaar lang het voorzitterschap van de EFA op zich nam, in de bloemetjes gezet.

Gouverneur Jan Briers heeft een groot hart voor festivals en cultuur in het algemeen. Tot 2013 droeg hij onder andere de verantwoordelijkheid voor ongeveer 350 evenementen in een dertigtal steden en gemeenten als gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen Internationaal Brussel-Gent. Als stichter in 2003 en voorzitter van de Federatie van de Muziekfestivals in Vlaanderen verdedigt Jan Briers de belangen van de 280 festivals in Vlaanderen. Bovendien richtte hij in 2009 Festival Foundation op met de bedoeling om kinderen via muziek uit hun isolement te halen.