PRV recycleert polypropyleenafval tot nieuwe grondstof

zzzzzverstr3500 ton: dat is de hoeveelheid polypropyleenafval die Plastic Recycling Verstraete (PRV), het spin-offbedrijf van Verstraete IML, elk jaar verwerkt tot de nieuwe basisgrondstof PP-korrels. Het bedrijf ligt op een steenworp van het moederbedrijf in Maldegem, België. En elke dag draait de machine er op volle toeren om het eigen bedrijfsafval een nieuw leven te geven.

“Door het polypropyleenafval van Verstraete IML zelf te verwerken behouden wij de controle”, licht CEO Koen Verstraete  toe. “Wij weten perfect waarvoor onze nieuwe grondstof wordt gebruikt. Zo zetten de automotive- en de dakbedekkingsindustrie onze PP-korrels in voor de productie van respectievelijk banden en roofing. Deze transparantie past binnen onze open filosofie. Bovendien is PRV een mooi voorbeeld van hoe wij duurzaam ondernemen.”

Met PRV creëert Verstraete IML ook  extra werkgelegenheid in de regio. Op dit moment bedienen vier mensen de machine, en volstaat één machine om onze afvalstroom te verwerken. “Maar Verstraete IML is een bedrijf in volle groei”, geeft Koen Verstraete aan. “Een tweede machine op termijn is dus een reële mogelijkheid. Dan zouden we ook afval van buiten Verstraete IML, en misschien ook andere kunststofsoorten kunnen recycleren.”

Verstraete richt trouwens een oproep aan de overheden. “Wij produceren met Verstraete IML alleen al elke dag  45 miljoen polypropyleenlabels, goed voor evenveel verpakkingen, die meestal na gebruik in de verbrandingsovens verdwijnen.  Het materiaal is nochtans perfect recycleerbaar. We zouden de handen in elkaar moeten slaan om veel meer te recycleren.  Met PRV hebben we alvast een eerste stap gezet om polypropyleenbekers en –deksels op een ecologische manier te verwerken tot een gloednieuwe basisgrondstof.”