PSS is regionale Voka-ambassadeur Dendermonde

30_862578001443452320De Kamer van Koophandel kiest dit jaar voor de zesde keer de Voka Ambassadeur Oost-Vlaanderen. Met deze erkenning vraagt Voka aandacht voor excellent en inspirerend ondernemerschap als hefboom voor regionale welvaart. Tijdens een ledenevent in het recent gerestaureerde Oud Gemeentehuis van Wieze kwam Premium Sound Solutions (PSS) vorige week als winnaar voor de regio Dendermonde uit de bus. Het bedrijf dingt op 17 november mee naar de provinciale titel.

PPS versloeg in de running naar het Voka Ambassadeurschap 2016 in de regio Dendermonde AZ Sint-Blasius uit Dendermonde, Prefaco, producent van prefab betonproducten uit Lebbeke en Vondelmolen, producent van (producten op basis van) peperkoek uit Lebbeke.

De Voka-award staat dit jaar in het teken van duurzaam ondernemen. Om de prestaties van bedrijven op dit vlak te kunnen beoordelen, refereert Voka naar een aantal Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze werden ontwikkeld tijdens de United Nations Sustainable Summit 2015 met het oog op armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Daarnaast houdt de jury rekening met een aantal financiële parameters.

Een professionele jury boog zich over de kandidaturen. Elke genomineerde onderneming gaf in zijn nominatiedossiers relaas van de vaak vele inspanningen die werden geleverd op drie van vijf mogelijke duurzaamheidsdomeinen: peace, people, profit, planet en partnerships. De Dendermondse laureaat PSS zette vooral in op people, profit, planet en partnerships.

Premium Sound Solutions, het voormalige Philips Electronics – gevestigd op het bedrijventerrein Hoogveld in Dendermonde – is een sterk innovatieve leverancier van automotive en consumer sound solutions. Het bedrijf hanteert een aantal cruciale waarden als integriteit, innovatie, teamwork en uitmuntendheid.

Premium Sound Solutions is onder leiding van CEO Achiel Verheyen uitgegroeid tot een globale speler met een sterk internationale organisatie. Het bedrijf beschikt over ontwikkelingscentra in België (Dendermonde en Leuven), Maleisië en China, productiecentra in België (Dendermonde), China, Mexico, Maleisië en Hongarije en verkoopcentra in België, China, India, Hong Kong en de Verenigde Staten.

In de vestiging te Dendermonde werken 400 mensen. De site omvat een ontwikkelings- en productieafdeling én een logistiek centrum. Jaarlijks produceert PSS wereldwijd zo’n 60 miljoen luidsprekers waarvan 11 miljoen in Dendermonde, hoofdzakelijk voor de automobielindustrie.

PSS investeert sterk in haar medewerkers (‘people’). Zo loopt er een opleidingsprogramma met een jobtechnische focus maar wordt evenzeer aandacht besteed aan de versterking van soft skills. De jury was in het bijzonder onder de indruk van het project Employability 2020 waarbij werknemers betrokken worden bij het opzetten van het personeelsbeleid van de toekomst. Het project omvat zeer praktische acties rond diverse thema’s zoals fietsbeleid, lezingen rond burn-out, het opstellen van de functiebeschrijving van de arbeiders van morgen (met bijhorende validatietest), het nieuwe werken … Premium Sound Solutions is zich er van bewust dat dit veranderingsproces goed moet ondersteund worden.

In het domein ‘profit/prosperity’ valt het PSS-programma op waarbij het productengamma geoptimaliseerd wordt qua design, performance, materiaalgebruik en materiaalkeuze. Hierdoor scoort het bedrijf niet enkel op vlak van winst, maar ook inzake ecologie.

Met het oog op ‘planet’ focust PSS vooral op duurzaam gebruik van grondstoffen, minder verpakking en procesoptimalisatie. Opnieuw gaat het om concrete acties. Zo wordt bijvoorbeeld 3D-printing gebruikt bij het ontwikkelen van prototypes en bij de productie van kappen voor luidsprekers wordt gerecycleerd plastic gebruikt.

Op vlak van ‘partnerships’ zijn er samenwerkingen rond hybride en elektrische voertuigen, waaronder het Acoustic Vehicle Alerting System en een project rond lichtgewichtproducten.