Rachel De Rudder: "Ondernemers beseffen steeds beter dat ze geen superman moeten zijn"

rachHerman Toch vermeldt in zijn boek “Happy Profit” dat bedrijfsleiders in een collectieve midlifecrisis zitten.  HR-coach Rachel De Rudder vindt vanuit haar ervaringen in haar bedrijf  Reflectiecoaching in Lochristi, dat Toch spijkers met koppen slaat.

“Ik train en coach bedrijfsleiders, managers en medewerkers op vlak van leiderschap, communicatie, stressbeheersing en het ervaren van interne stabiliteit, en ik kan alleen maar zeggen dat ik steeds vaker vragen krijg van ondernemers die moe zijn, die niet meer weten hoe ze verder moeten, maar die dan toch, vanuit hun grote zin voor verantwoordelijkheid, voort ploeteren.”

Omdat de wereld en de maatschappij zo snel veranderen, is het steeds moeilijker om de zaken onder controle te houden. “En wie dat op de “old school” manier probeert, door met strakke hand bevelen uit te delen, komt van een kale reis terug” weet De Rudder. “Want daardoor smelt de betrokkenheid van de medewerkers weg als sneeuw voor de zon. In de creatieve revolutie die we vandaag beleven, moeten ondernemers en bedrijfsleiders  juist de dingen los durven laten en veel vertrouwen leren geven. Alleen blijkt in de praktijk dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan.”

Maar De Rudder stelt tot haar tevredenheid ook vast dat de schroom om zich te laten begeleiden door een coach steeds meer wegvalt. “Ook bedrijfsleiders beseffen dat het geen schande is om toe te geven dat ze geen superman zijn. Op dat vlak is de sportwereld wel een voorbeeld, want zelfs toptennissers en topgolfers laten zich bijstaan door een hele batterij coaches die hen helpen om net nog dat tikkeltje beter te worden en zo de concurrentie voor te blijven.”