GENT – Recy-call, een studententeam van Universiteit Gent, heeft de 9e editie van ideeënwedstrijd Start Academy gewonnen. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en ING België om ondernemingszin, ondernemerschap en creativiteit bij Vlaamse studenten te stimuleren.

Uit 77 inzendingen waren er in totaal 6 finalisten bij de laatste kanshebbers. Zij kregen gisteravond de kans om een laatste keer hun idee te pitchen voor een vakjury onder leiding van Hans Bourlon (ceo Studio 100). Recy-call wil het recyclage potentieel van oude GSM’s aanzienlijk verhogen en zo bijdragen aan een duurzamer milieu. Recy-call verdient een geldprijs van 2.250 euro en advies van partners ING, Deloitte en Linklaters.

Circulaire economie

Recy-call is actief in de circulaire economie. Recycleren wint steeds meer aan terrein. Afgedankte mobiele telefoons liggen massaal stof te vergaren in onze lades, terwijl ze perfect gerecycleerd kunnen worden. Recy-call organiseert inzamelacties op scholen om de milieubewustheid bij kinderen en jongeren te verhogen. Eens ingezameld op school worden de gsm’s opgehaald door het Recupel-netwerk waarna ze geshredderd worden tot kleine stukjes en verwerkt tot nieuwe zuivere grondstoffen. De kersverse winnaars Laura Morel en Domien Declercq, twee studenten handelsingenieur, kwamen op dit idee in de wereldstad Shanghai. “We deden er allebei onderzoek voor onze thesis in het kader van circulaire economie. Ons businessconcept is uiteindelijk ook terug te brengen tot diezelfde circulaire trend. We willen de bebat van de gsm’s worden”, zegt een stralende Laura Morel. “Dankzij Start Academy hebben we veel bijgeleerd. We werden ondersteund door professionals uit het bedrijfsleven. Hun uitstekende coaching en feedback heeft ervoor gezorgd dat we ons idee naar een hoger niveau hebben getild. De concurrentie was zeer sterk, deze overwinning geeft dan ook een enorme voldoening als team. Een mooie beloning voor al het harde werk.”

Educatieve samenwerking

Recy-call werd uitverkozen door een vakjury onder leiding van Hans Bourlon (ceo Studio 100). “Dit studententeam was het meest overtuigend”, aldus Bourlon. “Ze hebben een mooi uitgewerkt duurzaam idee dat inspeelt op een concrete behoefte vanuit de maatschappij. De educatieve samenwerking met scholen is ook goed doordacht. Hun bedrijf heeft een groot groeipotentieel.”