Op maandag 3 april wordt in Gent het circulatieplan ingevoerd. Wie er niet woont of geen vergunning heeft, mag met de auto het uitgebreide autovrij gebied niet in. Inwoners van het autovrij gebied en een aantal bedrijven en leveranciers van diensten die er gevestigd zijn, kunnen zelf een vergunning regelen. “Die geeft geen toelating om te parkeren in het autovrij gebied, want dat is nooit toegestaan”, klinkt het bij de stad Gent.

Burgers of diensten aan derden kunnen zelf iemand toestemming geven om het autovrij gebied binnen te rijden. Dat kan voor het voertuig van de bezoeker van een bewoner, een bedrijf met garage of standplaats in het autovrij gebied, een hotel gevestigd in het autovrij gebied, een garage of standplaats in het autovrij gebied en nutsdiensten.

Het beheer gebeurt via een digitale toepassing via www.stad.gent/beheertool. Daar kan iedere beheerder zelf een aantal nummerplaten in het systeem invoeren en zo toestemming verlenen om het autovrij gebied in te rijden. “Bij een aantal vergunningen, zoals bij stadsdistributie, moet men enkel een startdatum opgeven. Bij een bedrijf gevestigd in het autovrij gebied met garage of standplaats, een garage of standplaats in het autovrij gebied, een hotel, een nutsdienst en tijdelijke markten en evenementen moet men een start- én einddatum opgeven.” Wie de beheertool wil gebruiken moet eerst online of aan de balie van het Mobiliteitsbedrijf toegang vragen. Op vrijdag 31 maart is er een gratis opleiding voorzien, waar mensen kennis kunnen maken met de online beheertool voor de vergunningen.