Reisbureau uit Laarne en industriële bakkerij uit Dendermonde failliet

faillietreisbureauHet ondernemersvertrouwen nam het afgelopen kwartaal opvallend sterk toe. Dat blijkt uit de driemaandelijkse KMO Barometer, de conjunctuurgraadmeter van Unizo. Die klimt voor het eerst in vier jaar boven 100 punten. Concreet gaat het om een stijging naar 100,5 punten, 1,4 punten meer dan het eerste kwartaal dit jaar.

Veertig procent van de kmo’s ervaart een stijging van de activiteiten, de hoogste score sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Elf procent van de kmo nam de afgelopen drie maanden extra mensen in dienst. En nog eens 17 prodcent verwacht het komende kwartaal personeel aan te werven.

Unizo ziet verschillende mogelijke verklaringen voor dit opvallend herstel van het ondernemersvertrouwen. De Europese Centrale Bank kocht volop obligaties op en pompte daarmee extra liquiditeiten in de markt. Daarnaast helpen de lage olieprijzen en de lage rentevoeten. Verder steeg de consumptie, volgens cijfers van de Nationale Bank, met 1,6 procent sinds begin dit jaar. Ook in de ons omringende landen neemt het algemene vertrouwen in de economie weer toe.

Het cijfer dat de tevredenheid over de eigen onderneming weergeeft, stijgt met 1,2 punten tot een niveau van 103,8 punten. Dat is de mooiste score sinds het tweede kwartaal van 2011. 47 procent van de ondernemers is tevreden over de gang van zaken in het eigen bedrijf. 31 procent is neutraal en 22 procent is ontevreden.

Vooral dat laatste percentage – toch nog altijd één bedrijf op vijf – wijst erop dat er eigenlijk geen reden is voor euforie. Ook vorige week gingen in Oost-Vlaanderen weer twintig bedrijven over de kop, waaronder een reisbureau uit Laarne, een industriële bakkerij uit Dendermonde en een installatiebedrijf uit Erpe-Mere.

De volledige lijst vindt u op www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.