Drie keer per week zal een biertrein tussen de brouwerij van AB InBev in het Luikse Jupille en het distributiecentrum van warenhuis Delhaize in Ninove sporen. Zo moet die op termijn vijfduizend vrachtwagens per jaar van de weg houden. Transportbedrijf Remitrans uit Ninove is één van de partners. Samen met POM Oost-Vlaanderen, Delhaize, AB InBev en Lineas hebben ze in Ninove de eerste biertrein ingehuldigd. Het is het resultaat van een zoektocht naar duurzame alternatieven voor het wegvervoer.

Transportbedrijf Remitrans uit Ninove werkt als transporteur actief mee aan de switch naar duurzame alternatieven. “Zeven jaar geleden bereikten we een akkoord met Infrabel om het oude industriespoor dat aan ons perceel grenst terug operationeel te mogen maken. Remitrans investeerde in dit spoor met de rotsvaste overtuiging dat we hiermee een stap vooruit kon zetten om de juiste oplossingen te bieden aan mogelijke klanten. Wij zijn dan ook fier dat na zeven jaar deze investering eindelijk kan bijdragen tot de verdere ontwikkeling van de logistieke tak van het bedrijf,” zegt Frank Coppens van Remitrans.

Voordien leverde AB InBev Jupiler van de brouwerij in Jupille bij Luik met vrachtwagens naar het depot van Delhaize in Ninove. De biertrein neemt dit transport nu over. “Het positieve effect zal vooral voelbaar zijn op de ring rond Brussel waarlangs het meeste transport plaatsvindt. Minder vrachtwagens op onze wegen betekent ook minder CO2-uitstoot en minder fileleed. Dat past volledig in onze ambitie om Oost-Vlaanderen klimaatgezond te maken tegen 2050”, vertelt gedeputeerde Geert Versnick.