Investeren in vastgoed. Blijkbaar tonen steeds meer beleggers interesse in dit soort operaties, nu het klassieke sparen afgedaan heeft. Blijft de vraag: in welke bakstenen kan je best je geld uitbesteden? De Oost-Vlaamse ondernemers Luc Dewulf en Michel Verheggen, twee van de vier aandeelhouders in de nieuw opgestarte vastgoedvennootschap Rendimmo, richten hun pijlen vooral op de Duitse markt, en meer bepaald op het Ruhrgebied. “De Duitse markt is onbekend en onbemind maar toch zo interessant”, aldus Luc Dewulf, mede stichter van Rendimmo.

Rendimmo focust op beleggingsappartementen in Noordrijn-Westfalen, zeg maar op de as Gelsenkirchen (thuisstad van de bekende voetbalclub Schalke 04) en Dortmund (thuishaven van de al even bekende club Borussia Dortmund). “Typisch aan de Duitse markt is dat het een huurmarkt is”, zegt Dewulf. “Zeventig procent van de bewoners is huurder en dus is de vraag enorm. In dit Bundesland wonen liefst 18 miljoen mensen en is de werkloosheid relatief laag, wat zorgt voor een groot potentieel aan interessante huurders. Momenteel kent Duitsland nog een van de laagste verkoopprijzen per vierkante meter in West-Europa, zo tonen alle studies aan. Het kan moeilijk anders of de vastgoedprijzen moeten er op korte of middellange termijn een hausse meemaken. Via Rendimmo worden er panden aangeboden die totaal gerenoveerd zijn en die huuropbrengsten van 5,5 à 6,5 procent per jaar garanderen terwijl de koper vanaf dag één volle eigenaar is. In vastgoed is de ligging cruciaal en daarom hebben we alleen flats in de aanbieding die centraal liggen binnen de stedelijke kom. Omdat eigenaars ook geen zorgen aan hun hoofd willen, bieden we via een lokale expert én via een Vlaams aanspreekpunt ter plaatse alle follow-up en ontzorging.”

Rendimmo mikt in Duitsland op Vlaamse investeerders, zelfs vanaf een relatief beperkt budget, maar die waar willen voor hun bestede geld. Aankopen van flats in het Ruhrgebied of in het Sauerland kan reeds vanaf 50.000 euro (voor een studio). Ruimere appartementen gaan er van de hand voor 120.000 tot 180.000 euro. Rendimmo werd begin dit jaar opgericht door vier ervaren ondernemers die zich met hun vastgoedaanbod willen differentiëren in een al vrij gesatureerde markt.