bart-cobbaert-denc-studioTegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht bijna-energieneutraal zijn. Bovendien formuleert de Vlaamse overheid de duidelijke ambitie om het volledige woningpark energiezuinig te maken, dus ook de bestaande woningen.  Verbouwes kiezen daarom nu best al voor een zeer energiezuinige aanpak.

Op  http://www.Start2Renovate.be vinden ze een overzicht van een heel pak maatregelen om de woning te renoveren tot een comfortabele woning met een lage energiefactuur.

Maar deze portaalsite beperkt zich niet tot praktisch advies en concrete renovatie-oplossingen. Ze geeft ook het goede voorbeeld aan de hand van de manier waarop “jan en Marie” stap voor stap hun woning op een kostenbewuste manier ombouwden tot een bijna-nulenergiewoning.  Dat gebeurde tot nu toe via posts, maar nu ook via het afzonderlijke filmkanaal: RenoTube, uiteraard naar analogie met YouTube.  

Op RenoTube staan diverse filmpjes die heel concreet visualiseren welke stappen Jan en Marie ondernomen hebben om hun woning om te bouwen tot een bijna-nulenergiewoning. Uit elk van die filmpjes kan de kandidaat-verbouwer heel wat leren om ook zijn eigen woning zo energiezuinig mogelijk te renoveren. Praktische en concrete informatie in de eerste plaats, maar ook heel wat doe-het-zelftips en plaatsingsinstructies voor wie zelf de handen uit de mouwen wil steken.

In één van de filmpjes legt architect Bart Cobbaert (foto) van het Gentse architecten- en studiebureau denc!, dat al verschillende architectuurprijzen won met projecten rond energiezuinig wonen en dat één van de partners is van het renovatieplatform,  bijvoorbeeld uit waarom hij voor Bijna-nulenergie als renovatienorm kiest en wat dat precies inhoudt.