Reorganisatie Makro Nederland heeft geen gevolgen in België

000000000makroMakro Nederland maakte vorige week bekend dat het de komende drie jaar 600 arbeidsplaatsen zal schrappen en dat gedwongen ontslagen daarbij niet uitgesloten zijn.  Makro, dat een onderdeel is van het Duitse winkelbedrijf Metro, heeft er nu nog zo’n 4.000 werknemers. Er verdwijnen zowel banen op het hoofdkantoor als in de filialen.

De reorganisatie hangt samen met een grondige ombouw van de zeventien groothandels van Makro in Nederland. Die moeten een ontmoetings- en marktplaats voor ondernemers worden. Daarbij worden werkplekken en vergaderruimtes aangeboden, terwijl het huidige productaanbod stevig wordt ingeperkt. Ondernemers krijgen ook ruimte om hun eigen producten en diensten in de Makro’s aan te bieden.  Voor de transformatie van de groothandels trekt de onderneming ruim 50 miljoen euro uit. 

Het is niet de eerste grote ingreep bij Makro Nederland. Zo werden in 2014 al 340 banen geschrapt, omdat het bedrijf kampte met moeilijke marktomstandigheden als gevolg van de economische situatie.

In België zijn zes Makro- en negen Metro-winkels, waar in totaal 3.200 mensen werken. De Oost-Vlaamse Makro is gevestigd in Eke, de Oost-Vlaamse Metro in Evergem. Reorganisatieplannen zoals in Nederland zijn er in België niet, aldus woordvoerster Julie Stordiau. “Het is dezelfde groep, maar de situatie in Nederland is niet te vergelijken met België. Het is een heel ander verhaal. Zo zijn de Makro-winkels in België bijvoorbeeld ook toegankelijk voor particulieren, wat in Nederland niet het geval is.”