Restaurant uit Sint-Laureins en frituur uit Zottegem failliet

naamloosHoewel het aantal faillissementen dit jaar over het algemeen in dalende lijn gaat, en hoewel het ook de afgelopen zes weken op veel terrasjes bij goed weer echt dringen was voor een plaatsje, blijft het opvallend dat de horecasector het behoorlijk moeilijk blijft hebben.

Volgens specialisten zou de invoering van de witte kassa daar niet vreemd aan zijn.  Straks komt daar ook nog bij dat de consument, zoals traditioneel het geval is, bij de nieuwe start van het schooljaar zijn centen wel voor wat anders nodig heeft dan voor buitenshuis eten en drinken en dat hij, in tegenstelling tot wat in de zomermaanden het geval is, veel minder gul de portefeuille bovenhaalt.

De faillissementen in de horeca zijn overigens goed voor zowat een vijfde van het totale aantal faillissementen. Tijdens de eerste jaarhelft kostte dat ook aan zowat 2.000 mensen hun baan.

Hoewel er veel te doen was over failliete horecazaken in Brussel, blijft de situatie daar volgens handelsinformatiekantoor Graydon, onder meer door de campagne #diningforbrussels, nog relatief stabiel. Vooral in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen blijven horeca-ondernemers, net als ondernemers die actief zijn in de bouw en in installaties, het behoorlijk moeilijk hebben.

Ook van de kleine twintig Oost-Vlaamse bedrijven die vorige week de boeken moesten neerleggen, waren er verschillende actief in de horeca, waaronder een frituur uit Zottegem en een restaurant uit Sint-Laureins. De volledige lijst met faillissementen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.