Bart Goossens, kaderlid bij rekruteringsbedrijf Robert Half in Gent, nam de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt onder de loep. Hij kwam tot een aantal best boeiende conclusies, en koppelt er ook een aantal adviezen aan.

De auteur gaat uit van een objectieve vaststelling. Oost-Vlaanderen is traditioneel een economisch welvarende regio, wat de provincie in grote mate te danken heeft aan een sterke, gediversifieerde arbeidsmarkt. In en rond Gent bevindt zich een uitgebreide dienstensector en een stevige productie-omgeving, waar de regio duidelijk zijn vruchten van plukt. Met een traditioneel sterke kmo-markt, de Gentse Haven, een sterke expertise in biotech en de aanwezigheid van Universiteit Gent, die zorgt voor de uitstroom van jonge professionals, heeft de regio ook enkele andere troeven in de hand. Toch kampt ook de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt met schaarste en dat heeft gevolgen op het vlak van HR. “Daarom zal de strijd om toptalent de komende jaren alleen maar toenemen”, stelt Bart Goossens. “Bedrijven zullen zich daarom meer dan ooit moeten voorbereiden op de toekomst. Dit kan door een mix van maatregelen. Zoals: hun unieke troeven uit te spelen naar potentiële kandidaten, talent zo vroeg mogelijk aan hun bedrijf  binden, werk maken van een duidelijke retentiestrategie door het verhogen van de betrokkenheid van werknemers en zorgen voor voldoenden flexibiliteit in het werkschema.”

Daarnaast mogen bedrijven uit Oost-Vlaanderen niet vergeten dat ze ook met start-ups concurreren voor het aantrekken van nieuw talent. Deze jonge ondernemingen, met een vlakke organisatiestructuur en dynamische cultuur vormen een aantrekkelijk alternatief voor pas afgestudeerden. Dat is iets  waar bedrijven zich maar beter van bewust zijn bij het uitschrijven van hun volgende vacature, aldus Bart Goossens.